Josep Gómez Vidal (foto: La Mañana)

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull la primera exposició monogràfica dedicada a Josep Gómez Vidal (La Pobla de Segur, 1921 – Lleida, 2005), figura destacada en la història del fotoperiodisme a les terres de Ponent. Gómez Vidal. Repòrter està comissariada per Josep Ignasi Rodríguez Duque i Oriol Bosch Bausà, i es pot visitar fins al 7 de febrer.

L’exposició recull una selecció de fotografies realitzades per Josep Gómez Vidal entre els anys 1950 i 1968, època en què es va consolidar professionalment com a fotoperiodista. Totes les imatges de la mostra van ser publicades en el seu moment tant en la premsa diària, principalment a La Mañana, com en revistes d’informació i actualitat local, com ara Labor i Acento, de les quals n’era el fotògraf titular.

La mostra també inclou un petit apartat dedicat a la breu obra cinematogràfica de Gómez Vidal, realitzada paral·lelament a la seva trajectòria com a reporter gràfic.

Trajectòria

De formació autodidacta, Josep Gómez Vidal va iniciar la seva trajectòria l’any 1945 com a col·laborador gràfic d’esports a La Mañana, llavors l’únic rotatiu de la província de Lleida. A principis dels anys 50 va decidir professionalitzar-se i ràpidament es va consolidar com el reporter gràfic del diari, punt de partida d’una dilatada relació professional amb el mitjà que es va allargar fins al 1985. Des de finals dels anys 60, va compartir la tasca amb el seu fill, el també fotoperiodista Jordi Gómez Payà.

Aquesta vinculació amb La Mañana va erigir Gómez Vidal en un fotògraf hegemònic en el context de la premsa lleidatana de la segona meitat de segle XX, així com en el notari gràfic de tota classe i dimensió d’esdeveniments històrics, socials, culturals i esportius del territori. A més, durant la seva vida professional també va ser corresponsal d’Efe.

A banda del seu treball com a fotoperiodista, Gómez Vidal es va dedicar també al negoci del revelat i la venda de material fotogràfic en una coneguda botiga del carrer Major de Lleida.

El fons de Josep Gómez Vidal compta amb més de 700.000 imatges i està format majoritàriament per negatius de 35 mm, encara que també inclou negatius de 6×6, positius originals i un petit conjunt de pel·lícules de 8 i S8 mm. Actualment el material es troba en procés d’inventari i catalogació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram