L’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona organitza una sessió per retre homenatge a la fotoperiodista Joana Biarnés (1935-2018), dilluns de 10 a 12 h, a la Facultat de Ciències de la Comunicació.

Amb el títol de Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés, la finalitat de l’activitat és reflexionar sobre el sector des de la perspectiva de gènere tenint en compte també la qüestió transgeneracional.

En l’acte es projectarà un fragment del documental Joana Biarnés. Una entre tots, i comptarà amb les ponències de Silvia Omedes, representant del seu arxiu i directora de Photographic Social Vision, i la fotoperiodista Sandra Balsells.

Trajectòria

Nascuda a Terrassa el 1935, Joana Biarnés va estudiar a l’Escola de Periodisme i des de jove va cobrir gràficament diversos esdeveniments seguint els passos del seu pare, el fotoperiodista esportiu Joan Biarnés. En un món marcadament masculí, va aconseguir vèncer els prejudicis de l’època i triomfar en el món del reporterisme gràfic abordant diferents àmbits: crònica social, esports, moda o retrat.

El 1962 Joana Biarnés va aconseguir feina al diari Pueblo a Barcelona, i al cap de poc va marxar a Madrid a treballar com a fotògrafa per al rotatiu. Amb l’arribada de la democràcia, Pueblo va tancar i ella va passar a treballar per diverses agències fotogràfiques.

El 1985, però, desencantada de la professió i decebuda amb la direcció que prenia amb l’arribada dels paparazzi, va marxar a Eivissa, on va muntar un restaurant amb el seu marit. Després de més de 20 anys a l’illa, Biarnés es va jubilar, va tancar el restaurant i es va traslladar a Viladecavalls. I quan menys s’ho esperava, la seva tasca com a fotoperiodista va començar a ser reconeguda i reivindicada.

El seu redescobriment es va iniciar quan el fotògraf seu Cristobal Castro va rebre l’encàrrec de preparar una exposició a Terrassa pel 50è aniversari de les riuades del Vallès de 1962, de les quals Biarnés en conservava nombroses imatges. A partir d’aleshores, es va començar a reivindicar la seva figura i a difondre la seva obra.

El 2014, la Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi pel seu “paper pioner” com a dona en el camp del fotoperiodisme. Un any més tard s’estrenava el documental Joana Biarnés. Una entre tots, dirigit per Jordi Rovira i Òscar Moreno, el qual va acabar de projectar la seva figura. El febrer de 2017 l’Ajuntament de Terrassa li va atorgar la Medalla de la Ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram