L’estudi de viabilitat sobre la integració de l’Agència Catalana de Notícies a l’estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en desaconsella l’operació, perquè són “dues organitzacions molt heterogènies” i podria generar “més riscos que beneficis”. Com a alternativa, l’informe proposa crear una entitat professionalitzada de capital públic que depengui del Parlament amb representació de tots els grups parlamentaris, seguint la mateixa configuració que la CCMA. Per això, demana aprovar el projecte de llei de creació de l’ens públic de l’Agència i l’aprovació d’una llei pel ple del Parlament per establir les funcions, els recursos econòmics, les bases d’organització i el règim jurídic de l’entitat.

L’estudi posa de relleu que la integració de les dues organitzacions podria ser útil per millorar el model de mitjans de comunicació a efectes de “despolititzar la informació i garantir el pluralisme informatiu”. Alhora, defensa que en podria permetre la “definició d’un model de governance més independent, neutre i imparcial”, de la mà d’una organització eficient i adequada per a la CCMA. No obstant, l’estudi afirma que són “dues organitzacions molt heterogènies” i una integració podria provocar riscos en termes de costos econòmics, de temps, d’adaptació legal, estructural i de personal. L’informe també precisa que no s’han identificat casos d’integració similars a Europa que puguin servir “com a precedent i exemple”.

Per això, l’informe planteja una alternativa de propietat per resoldre els problemes de governança de l’ACN modificant els òrgans de govern “prescindint del procés d’integració amb la CCMA”, i creant una estructura de govern similar a la de la Corporació, on el consell de govern de l’Agència fos escollit pel Parlament de Catalunya, amb representació de tots els grups parlamentaris.

Segons l’informe, la fórmula “permetria evitar la politització de la informació” i “l’ús partidista potencial”, mantenint la pluralitat de veus i la independència editorial i promovent la innovació i qualitat periodística. També es descarta l’opció de privatitzar l’organització perquè, sense el finançament públic, seria “deficitària i insostenible”.

L’equiparació salarial suposaria 2 milions

L’informe també constata que els salaris dels treballadors de l’ACN són molt inferiors als de la CCMA. Per exemple, el salari d’un redactor a l’agència pública és un 47,05% inferior al d’un redactor a la CCMA. En l’actualitat, la remuneració total de l’ACN –per a les 74 dotacions actuals– és de 2.458.488,06 euros. Equiparar-los a les condicions de la Corporació suposaria un import de 4.483.396 euros, una diferència d’una mica més de 2 milions.

Finalment, i en relació a les condicions laborals previstes en els convenis laborals d’ambdues organitzacions, s’han identificat condicions “més favorables per als treballadors de la CCMA que per als de l’ACN”. A tall d’exemple parlen del fet que l’Agència no disposi d’una flota de vehicles corporativa.

L’informe analitza els llocs de treball, en què els professionals de la CCMA tenen funcions “més reduïdes i específiques”. Per contra, les de l’ACN són “més àmplies i diverses”, una circumstància que, asseguren, que requeriria de “grans inversions en formació, tant a nivell de temps com de diners”.

Models de negoci i finançament

Quant a l’anàlisi del model de negoci i el sistema de finançament d’ambdues organitzacions, l’informe conclou que l’ACN es nodreix tant d’aportacions públiques del Govern de la Generalitat com de la prestació de serveis a tercers. Davant una potencial integració a la CCMA, dels 1,34 milions d’euros de facturació, només en podria tenir garantits els 293.017 –corresponents a la prestació de serveis a la CCMA–, una circumstància que posaria en risc 1 milió d’euros de facturació dels clients de l’Agència. “Caldria analitzar en profunditat i en detall el nombre de clients que seguirien comprant notícies a una empresa competidora”, s’afegeix.

En relació al sistema de finançament, tenint en compte l’estructura pressupostària i els comptes anuals dels últims tres anys en totes dues empreses, la integració suposaria per a la CCMA “un negoci poc rendible i encara més deficitari” per a una organització que està fent “grans esforços per a la reducció del dèficit”.

Per tot això, es recomana impulsar un estudi en profunditat d’aspectes com el cost de l’equiparació de les condicions salarials; una anàlisi i integració de convenis col·lectius; un estudi de sinèrgies i solapaments de posicions de treball i estructura i dimensionament òptims de la nova organització; un estudi de les implicacions per al model de negoci de totes dues entitats; una anàlisi de la configuració del sistema de finançament postintegració; de la inversió en formació i comunicació als empleats, i un cost de la integració de sistemes i transferència de dades.

El Parlament impulsarà la integració de l’ACN a la CCMA si l’estudi de viabilitat és “favorable”
Els comitès d’empresa posen condicions a la possible integració de l’ACN a la CCMA
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram