Arnau Nadeu, director editorial dels diaris Línia, recollint el Premi Eugeni Xammar de comunicació (foto: Òmnium Cultural).

El setmanari Línia Vallès ha guanyat el Premi Eugeni Xammar de comunicació que entrega anualment Òmnium Cultural al Vallès Oriental, reconeixement que enguany celebrava la seva desena edició. Dotat amb 700 euros, hi podien participar periodistes, articulistes i mitjans de comunicació que hagin destacat per la seva contribució compromesa amb el lema d’Òmnium Cultural –llengua, cultura, país– i per una aposta per formats i models innovadors.

El guanyador d’aquest any es va donar a conèixer divendres a la nit en el marc de la Festa de les Lletres Catalanes que organitza Òmnium a la comarca, en una gala celebrada al casino de Caldes de Montbui. El jurat del desè Premi Eugeni Xammar, integrat pels periodistes Esteve Plantada i David Bassa, ha valorat la trajectòria de més de 20 anys del Línia Vallès exercint el periodisme amb “passió, esforç i rigor”.

L’encarregat de recollir el guardó va ser Arnau Nadeu, director editorial dels diaris Línia, el qual va remarcar d’entrada que aquest és un premi col·lectiu “fruit d’una feina d’equip”. “Des del nostre editor, David Centol, fins a l’últim dels nostres distribuïdors, som molts els que fem possible el petit miracle d’editar cada dia en digital i cada divendres en paper el Línia Vallès, i aquest premi, per tant, és per a tots ells”, va afirmar Nadeu, que també va tenir paraules per a “tots els que ens han precedit al llarg dels més de 20 anys de vida del Línia Vallès i han contribuït a tirar endavant la capçalera”, així com per als seus lectors i anunciants, “sense els quals res d’això tindria sentit”.

“El periodisme de proximitat es revaloritza com una font d’informació propera, creïble, que crea vincles i que aporta valor”, va destacar Nadeu

En un discurs breu però emotiu, el director editorial va voler reivindicar dues coses. La primera, el periodisme de proximitat, “aquell que no sempre s’ha valorat com es mereix però que, malgrat tot, segueix al peu del canó i es revaloritza com una font d’informació propera, creïble, que crea vincles i que aporta valor”, va defensar. “Aquest premi també és un reconeixement a aquest periodisme de km 0”, va afirmar Nadeu, que va voler compartir l’alegria del moment amb la resta de companys de professió de la comarca. “Amb la competència, que diem al gremi, però que en el fons estem tots al mateix vaixell i hem de remar en la mateixa direcció: fer del periodisme local un ofici cada cop més respectat”, va afegir.

I la segona, el català, en un moment advers per a la llengua. “Per a nosaltres, cada exemplar que imprimim del Línia Vallès i cada visita que rebem a l’edició digital és un gra de sorra més en la lluita col·lectiva d’aquest país en defensa de la seva llengua. I reivindicar aquesta funció lingüística del Línia Vallès és segurament igual d’important que reivindicar la seva funció periodística”, va argumentar Nadeu, que va acabar el seu discurs citant Pompeu Fabra: “Si falla la llengua, fallarà tot”.

Durant la gala també es van lliurar el 32è Premi de Novel·la Vallès Oriental, que va guanyar Teresa Saborit amb El secret del meu nom –amb un accèssit per a Mudit Grau per la novel·la Casa Gila–; el 21è Premi de Sociolingüística del Vallès Oriental, que va ser per a Berta Relats i el treball El català com a llengua vehicular de l’ensenyament: entre la teoria i la realitat; i el 10è Premi Ramon Casanovas a l’acció cívica a favor de la llengua catalana, que es va endur La Bressola.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram