L’Institut de Drets Humans de Catalunya ha concedit la menció especial a mitjans i professionals de la comunicació del Premi Solidaritat al mitjà digital Crític, del qual es destaca que va néixer el 2014 impulsat per una cooperativa de periodistes amb la voluntat d’incorporar al mapa mediàtic “una capçalera centrada en informació de context, reposada i al servei d’una ciutadania lliure i informada”.

La presidenta de l’IDHC, Montse Tafalla, assenyala que el de Crític és un periodisme “sense cotilles, atent a l’actualitat, arrelat al terreny i crític amb els poders fàctics, tan polítics com econòmics”.

Segons ella, aquests són “elements essencials per interpretar la realitat en clau de drets humans i posar el focus en les causes de les vulneracions de drets humans i per aportar mirades i visions crítiques per la seva reparació”.

En aquest sentit, l’IDHC destaca que, en els últims temps, Crític ha apostat per fer periodisme sobre l’emergència climàtica i ecològica, “un dels principals reptes que afronta en l’actualitat la lluita pels drets humans”.

Enguany, el Premi Solidaritat de l’Institut de Drets Humans de Catalunya és per a la Fundació Espigoladors, que treballa per l’aprofitament alimentari. Els guardons es lliuraran properament en un acte al Parlament.

L’IDHC lliura el Premi Solidaritat des del 1987 a organitzacions o persones que defensen els drets humans, i en el marc del guardó des del 1998 atorga una menció especial per a mitjans de comunicació i periodistes que incorporen la defensa dels drets humans a la tasca informativa.