Laura Costa lliura la distinció a Quim Miró (foto: FIEC).

El cap de continguts d’Exterior.cat, Quim Miró, ha estat distingit per la seva tasca de projecció de la llengua i la cultura catalanes al món des dels Estats Units en la 33a edició del Premi Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols que promou l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC).

El representant de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), Antoni Montserrat, va assegurar en l’acte de lliurament, dissabte, que “calen mitjans de comunicació que intentin reflectir el que fa la Catalunya exterior. I en aquest sentit, l’aparició d’un mitjà com és Exterior.cat ha contribuït a aglutinar l’acció de la Catalunya exterior”.

En la seva intervenció, Miró va assegurar que “en aquests tres anys des que va aparèixer la capçalera he pogut compartir dues de les meves grans passions: el periodisme i Catalunya des de l’Amèrica profunda” gràcies a l’aposta del Grup Comunicació21 (empresa editora de la publicació) i el seu editor, David Centol.

“La capçalera, que explica què fa Catalunya al món, ha omplert un buit informatiu i periodístic i esperem poder seguir creixent sumant noves complicitats”, va reblar el periodista. Miró va rebre el premi a mans de la secretària general de la Catalunya Exterior, Laura Costa.

L’IPECC premia la tasca de projecció de la llengua i la cultura catalanes al món. En l’edició d’enguany, també ha distingit Santiago Barreiro Echenique i Nieves Tuset de Barreiro (Guayaquil, Equador), Valentí Canadell i Bofarull (Luxemburg), Gustau Gonzàlez Capdevila (Rosario, Argentina), Jad Hatem (Beirut, Líban), Ferran Huidobro Casamitjana (Budapest, Hongria), Andrea Nayelli Ruiz Garcia (Guadalajara, Mèxic), Dan Nosell (Göteborg, Suècia), Adriana Alicia Rodríguez de Mallol (Buenos Aires, Argentina) i Elena Sanjosé Almonacid (Brussel·les, Bèlgica), a més de Quim Miró i Masmiquel (Saint Louis, Estats Units).

Premi per a Germà Capdevila

En l’acte també es va distingir la labor en favor de la Catalunya exterior de persones o col·lectius residents a l’interior de l’àrea lingüística catalana que atorga la FIEC. Enguany, els premis han recaigut en el periodista Germà Capdevila Vernet, fundador de Ràdio Amèrica Barcelona, i Daniel Gimeno Alcañiz, qui va ser responsable dels Casals catalans a l’exterior des del Departament d’Acció Exterior del Govern.

Capdevila va explicar que “hi ha molts mitjans en català amb una cosmovisió catalana que expliquen què passa al país, però cap d’ells recull què passa a la Catalunya exterior. Sortosament això està canviant i des de RAB Ràdio posem el nostre granet de sorra per redreçar aquesta situació”. Del projecte de RAB Ràdio, Capdevila va remarcar que ha estat possible fruit d’una “generositat inexplicable”.

L’acte de lliurament dels guardons va tenir lloc dissabte a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Els premiats van visitar divendres el Parlament de Catalunya amb una recepció a càrrec de la presidenta Laura Borràs.