L’aparició recent de l’expresident Jordi Pujol a dos reportatges de TV3, un 30 minuts sobre el 0,7% que es destina a cooperació, i un Sense ficció dels Mossos d’Esquadra, ha centrat la Comissió de Control de l’Actuació de la CCMA. Ciutadans ha acusat la Corporació i TVC de voler “blanquejar” la figura de Jordi Pujol, i Llorach ho ha negat. Així mateix, els parlamentaris de PSC, Ciutadans, CatECP i ERC han demanat a TVC un monogràfic sobre el ‘cas Pujol’. El director de TV3, Vicent Sanchis, ha afirmat que el llibre d’estil marca que hi ha d’haver contrast en els programes i Jordi Pujol ha declinat parlar del tema.

El ple va aprovar que el Govern insti la CCMA a “complir” amb el rigor informatiu en les aparicions mediàtiques de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amb l’abstenció de JxCat i del diputat d’ERC Toni Castellà (Demòcrates). La votació va rebre els vots a favor de tota la resta de la cambra (97). Aquest ha estat un dels temes que ha centrat la Comissió d’aquest divendres.

Nacho Martín Blanco, de Ciutadans, ha assenyalat que tothom sap que per a Sanchis, Jordi Pujol “és un gran polític i la seva opinió és molt respectable, però no és raonable que la seva admiració per un evasor fiscal es tradueixi en què TV3 s’embranqui en blanquejar i exaltar el personatge”. Ha criticat que TV3 no hagi fet un reportatge ni un documental sobre la “trama de corrupció de la família Pujol” i l’hagi entrevistat per la implantació dels Mossos o per parlar de cooperació al desenvolupament”.

Marta Ribas, de Catalunya en Comú Podem, li ha preguntat a Sanchis si “li sembla bé o raonable fer sortir a Jordi Pujol a parlar d’altres temes, mentre no vol parlar dels escàndols de corrupció i de frau fiscal en què està imputat ell i la seva família”. La parlamentària ha assenyalat que s’hauria d’haver contextualitzat la informació i dir la resta d’elements que afecten a Pujol. “Per quan un reportatge sobre els escàndols de frau fiscal d’ell i la seva família o el 3%? I no cal que parli Pujol si no vol parlar”, ha indicat. Des del PSC, Beatriz Silva ha remarcat que Pujol és “un evasor de capital confés” i “no és normal que els mitjans públics no parlin d’aquest tema”.

Ferran Civit, d’ERC, ha manifestat que “els corruptes per molt nostrats que siguin, no deixen de ser corruptes. Creiem que, encara que intervingui o no, un reportatge o un monogràfic s’hauria d’haver fet perquè sinó faltarem a la veritat”

La rèplica de Sanchis

Sanchis ha destacat que a Pujol “no se l’entrevista per parlar dels seus afers i acusacions i càrrecs familiars perquè no vol”. El director de TVC li ha preguntat a Nacho Martín Blanco si li semblava increïble preguntar-li a Pujol sobre el naixement i desplegament dels Mossos d’Esquadra en l’etapa que ell era president. “Seria anormal no fer-ho”, ha assegurat. En la mateixa línia, Sanchis ha assegurat que no li sembla bé que Pujol no opini sobre el cas que l’afecta, però ha afegit que era raonable que quan es parlen d’altres temes que afecten a la seva presidència ell en pugui parlar.

Sanchis ha afirmat que si no s’ha fet el reportatge que reclamen diversos grups parlamentaris és perquè el llibre d’estil marca que hi ha d’haver contrast en els programes i Pujol no vol parlar del tema.

Llorach ha negat que hagin volgut blanquejar la figura de Jordi Pujol. “La CCMA ha aprofundit amb el tema en més de 250 peces informatives”, ha afirmat, al temps que s’ha indicat que “l’activitat de la Comissió parlamentària sobre frau i evasió fiscal es va poder seguir en directe” durant els 8 mesos que va durar i es van oferir més de 60 hores de compareixences en directe. “Que no hi hagi un monogràfic sobre aquest tema no vol dir que TV3 no hagi complert amb les missions de servei públic”.

Per altra banda, Sonia Sierra, de Ciutadans, ha criticat que TV3 tapa “tant com pot la corrupció dels separatistes” i a Pujol el presenten com “un honorable expresident en comptes del corrupte que és i pare d’una saga de corruptes. TV3 és també filla del pujolisme i no està lliure ara de sospita de la trama corrupta del 3%”.

“Ni TV3 és processista ni corrupte”, ha replicat Llorach qui ha demanat a la parlamentària de Ciutadans que parli amb més respecte. A la resposta, Sierra ha dit que respecte la presumpció d’innocència i no diran que TV3 és corrupte si no hi ha una sentència.