El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, ha estat escollit president de la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies, que aplega 26 ens reguladors de 22 països. Loppacher, fins ara vicepresident, assumeix el càrrec per un període d’un any. L’elecció s’ha produït en la 20a sessió plenària de la RIRM (per les seves sigles en francès), que celebra dijous i divendres a Barcelona.

En la trobada participen una setantena de delegats de consells audiovisuals de la RIRM, així com el president del Grup de Reguladors Europeus de Serveis de Mitjans Audiovisuals (ERGA), Luboš Kukliš, i la presidenta de la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), María Lizarraga.

En la possessió del càrrec, Loppacher ha recordat que el compromís del CAC amb la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies ve de lluny, ja que va participar en la seva fundació l’any 1997. “Es tracta d’un compromís que neix de la forta vocació mediterrània del nostre país i de la seva capital, Barcelona. Un país de tradició i modernitat, com deia Gaudí, que disposa d’una llengua pròpia, i que compta amb una llarga i sòlida tradició cultural. Però, sobretot, un país que mira endavant, amb un fort sentiment europeista i mediterrani, i amb una clara voluntat de participar en la construcció d’un espai mediterrani fort, unit i divers”, ha assenyalat.

En relació amb l’àmbit audiovisual, el president del CAC s’ha referit als canvis en els hàbits de consum i, en concret, a “la irrupció dels grans players globals, les noves formes de consum audiovisual, el paper dels mitjans públics, la viabilitat dels mitjans, els continguts de risc en els nous serveis, les fake news, els algoritmes, els filter bubbles, el discurs de l’odi, la representació de la diversitat i la igualtat de gènere”.

Roger Loppacher ha destacat la importància de les autoritats reguladores de l’audiovisual perquè “aporten qualitat democràtica” a les societats. “Per això, doncs, crec que hem de reivindicar el paper de la RIRM com a plataforma on intercanviar experiències i bones pràctiques entre els reguladors”, ha afegit.