El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha fet arribar als partits polítics catalans i a les principals candidatures el manifest Mitjans locals: democratització, professionalitat i estabilitat per garantir la qualitat, demanant un cop més que incorporin les seves propostes en els respectius programes electorals per als comicis del pròxim 28 de maig. I que, els equips de govern que en sorgeixin, els incorporin en el seu pla d’acció.

Cada cop que hi ha eleccions, l’organització reclama a les formacions polítiques que incloguin la defensa del dret a la informació en la seva acció de govern.

L’SPC recorda que el dret a la informació de la ciutadania no ha estat regulat ni per la Generalitat ni pel Govern espanyol malgrat està reconegut per l’article 52 de l’Estatut i el 20 de la Constitució. No obstant això, el Sindicat continua reclamant-ho i exigint a les administracions actuacions concretes per garantir aquest dret.

El manifest va ser elaborat per primera vegada per a les eleccions municipals de 2007 i ha estat actualitzat en cada ocasió, la darrera en el congrés de l’SPC celebrat el 4 de febrer. En l’escrit s’afirma que “les administracions públiques locals vetllaran –en el marc de les seves competències i atribucions– perquè els treballadors i treballadores de les empreses informatives en el seu àmbit territorial disposin de les millors condicions laborals i professionals per fer la seva feina i per garantir el dret a la informació de la ciutadania, un dret humà bàsic i universal”.

El document també assenyala que “els ajuntaments i entitats locals han de garantir el dret a la informació, la llibertat d’expressió i el pluralisme polític i social en els mitjans de comunicació que en depenguin”, i que les corporacions locals “vetllaran per garantir aquests drets constitucionals adequant els seus reglaments d’organització i funcionament als criteris contemplats a la Llei de comunicació audiovisual de Catalunya”.

L’SPC també diu que “els equips de govern dels ens locals vetllaran perquè les condicions laborals de les persones que treballin en aquests mitjans de titularitat pública siguin les que corresponen a la seva tasca, evitant totes aquelles situacions de precarietat que posen en perill la independència professional i la qualitat de la seva feina”. Especialment, subratlla, “no es pot abusar dels contractes per obra o servei i, en concret, per a les persones que desenvolupen la seva tasca en els informatius, que són un servei permanent”.

En el cas dels mitjans locals privats, el manifest demana a les administracions locals que afavoreixin que “tots ells estiguin sota l’empara d’un conveni propi o de ram”, i que en les ofertes públiques de publicitat, subvencions o qualsevol altre ajut a les empreses de comunicació del seu territori estableixin “mecanismes per premiar aquelles que tinguin pràctiques laborals respectuoses amb el seu personal, tant amb el que està en plantilla com amb els/les que estan a tant la peça”.

Finalment, sobre els mitjans del tercer sector, el Sindicat de Periodistes insta les administracions públiques locals a vetllar perquè “puguin desenvolupar-se en igualtat de condicions als de propietat pública o privada”. En aquest sentit, es reclama evitar “qualsevol mena de discriminació en el moment d’atorgament de convenis de publicitat, ajudes o altres mecanismes de suport als mitjans de comunicació en general”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram