La polseguera generada pel Bestiari il·lustrat, ja retirat de la graella, es continua escampat i ha arribat als tribunals: aquest dilluns, Manos Limpias va presentar una denúncia davant el Fiscal General de l’Estat pel programa de la setmana passada.

En concret, el sindicat ultradretà ha denunciat el guionista i escriptor Jair Domínguez com a “autor material” d’un delicte contra la Corona; d’un delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, i d’un altre per ofenses i ultratges a Espanya.

A més, Manos Limpias també denuncia com a “cooperadors necessaris” la directora del programa, Mai Balaguer (que va dimitir l’endemà); la presentadora, Bibiana Ballbè; l’escriptor i Mosso d’Esquadra, Marc Pastor (que apareixia practicant tir amb Domínguez abans de l’escena de la polèmica), i el director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent.

“Alarma social”

Manos Limpias considera que, independentment de les dimissions que es puguin produir i de l’expedient administratiu que “ha d’incoar” el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), s’ha comès un “fet delictiu”, amb l’agreujant de “l’alarma social” creada per la difusió del programa a través d’internet.

“És obvi que la llibertat d’expressió ha de tenir els seus límits, en el respecte a l’Estat de Dret, en el respecte a les institucions i en el respecte a les persones, i en aquest cas s’han sobrepassat tots els límits per molt amplis que siguin els drets a la llibertat d’expressió, incidint en un il·lícit penal”, assegura el sindicat en la seva denúncia.

Obertura de diligències

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha fet cas a la querella de Manos Limpias i ha obert diligències per l’emissió del Bestiari il·lustrat protagonitzat per Jair Domínguez. Així, ja ha demanat als Mossos d’Esquadra que elaborin un informe sobre l’emissió del programa i ha demanat a Televisió de Catalunya que li faci arribar una còpia del polèmic capítol.

L’objectiu del fiscal en cap, Javier Zaragoza, és determinar si els continguts de l’espai presentat per Bibiana Ballbè poden ser constitutius de delicte.