Durant el procés de negociació de l’ERO a El País, Maruja Torres no es va mossegar la llengua i no va dubtar en criticar indirecta i directament la gestió del president de Prisa, Juan Luis Cebrián. D’entrada, la seva rebel·lia no va tenir conseqüències, fins que li ha tocat renovar el contracte de col·laboració que mantenia amb el diari, el qual finalitzava el 30 de juny.

“El director d’El País m’ha fet fora d’Opinió i jo he marxat d’El País. Tants anys… Però és un alleujament”, va anunciar aquest dijous via Twitter la periodista barcelonina, que va començar a escriure a el diari fa 32 anys. Prèviament, Torres s’havia reunit amb Javier Moreno, qui li va oferir deixar la seva columna i tornar a fer reportatges.

“Fa dies que sabia que volien desfer-se de mi, neutralitzant-me, donant-me qualsevol xuminada en qualsevol quadernet. Per sort vaig comunicar els meus temors als meus millors amics del diari, i ells saben bé que mai marxaria ni per diners ni per despit. Sí per dignitat”, escrivia aquest dijous a la nit a Facebook. A més, Torres explicava que Moreno es va estranyar que no acceptés el canvi: “Creuen els venuts que tot està en venda”, etzibava.

A l’octubre, Maruja Torres no va dubtar en publicar en la seva columna crítiques a una manera de fer de les empreses que bé es podien interpretar en clau de la situació que travessava la capçalera: “No em diguin res dels treballadors. Pensin en els caps. I en tot el que han hagut de trair dia rere dia. Els pobres”, escrivia l’11 d’octubre al diari.

Les indirectes de les columnes ho deixaven de ser a viva veu. El mateix mes, durant l’acte d’inauguració del curs de la Facultat de Comunicació de la UAB, va titllar Cebrián de “rancuniós”, “pallús” i “pijo sense consciència”. “Volia ser un tauró de Wall Street però era una sardineta que tot ho va fer malament”, va afirmar Torres davant els estudiants de periodisme, segons va recollir SomAtents.