Aquest dimarts es va lliurar la setena edició del Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán a Juan José Millás, en la categoria generalista, i a Eduardo Galeano en la modalitat de periodisme esportiu. Durant l’acte, el president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar la “importància actual del rol que tenen” els mitjans de comunicació.

“En un moment en què hi ha molta gent que necessita tenir on agafar-se perquè ho està passant malament, els mitjans, més enllà de la seva posició critica, la seva feina de reforçament de la democràcia i de la llibertat, també han de ser corretges de transmissió d’esperança de cara a la societat”, va afirmar.

Per això, va remarcar que actualment la responsabilitat de la premsa és “clau”. El president va assenyalar que no es pot oblidar que els mitjans “també són un poder”, i que “quan un té poder, ha d’exercir-lo amb una gran responsabilitat”.

Sobre els guardonats

Mas va lloar les trajectòries de Galeano i Millás i va assegurat que, en la societat actual, “on la gent necessita referents, testimonis i miralls on es puguin identificar”, la figura d’ambdós “igual que ho va ser Vázquez Montalbán, és, en aquest cert desert de referents i testimonis, un oasi d’esperança”.

El president va afegir que “Vázquez Montalban i tots els premiats amb el guardó al llarg dels anys responen a trajectòries vitals intenses al servei d’idees i de la societat, compromís per sobre de la comoditat i defensa dels valors cívics”.

Millás ha estat distingit per “haver donat una empremta literària als gèneres periodístics”, així com “una mirada singular i compromesa en l’exercici del periodisme”, segons destaca el veredicte del jurat, fet públic al desembre.

Pel que fa a l’uruguaià Eduardo Galeano, el jurat va destacar que és un periodista i escriptor de referència al seu país i en la literatura iberoamericana, i va subratllar que el seu llibre El fútbol a sol y a sombra (1995) és la seva “obra capital” en el gènere del periodisme esportiu.

El Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán, en la seva categoria de periodisme generalista, està convocat conjuntament pels diaris Avui, El País i El Periódico, el Grupo Planeta, Random House Mondadori i el Col·legi de Periodistes (CPC). Pel que fa a la modalitat de periodisme esportiu, el convoquen la Fundació FC Barcelona i el CPC.

A l’acte de lliurament, celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat, hi van assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del FC Barcelona, Sandro Rosell; Francesc Escribano, membre de la junta del CPC, i la vídua de Manuel Vázquez Montalbán, Anna Sallés.