L’administradora provisional única de RTVE, Rosa María Mateo, ha reclamat al Senat un finançament estable per a la corporació que garanteixi la seva independència. “Una empresa pública que no compta amb el pressupost mínim necessari i que sempre està subjecta a vaivens, difícilment podrà fer un projecte de futur”, ha assenyalat en la seva compareixença davant la comissió mixta de control de l’ens.

La periodista també ha subratllat la urgència de renovar el mandat marc de RTVE, caducat fa tres anys, i de tenir un contracte programa. “Han passat 13 anys, han passat governs de diferent signe, i en ple 2020, en l’era del 5G, aquí seguim, sense haver tingut un primer contracte programa i amb un mandat marc que ha caducat fa anys”, ha assenyalat Mateo.

“No podem respondre a la societat actual amb un pressupost que disminueix any rere any. Aquest servei públic ha d’estar per sobre dels canvis polítics”, ha dit l’administradora única provisional de RTVE. “Necessitem uns pressupostos que ens permetin complir la nostra missió de servei públic en tota la seva extensió”, ha afegit.

Previsió de 50 milions de dèficit

Rosa María Mateo estima que RTVE tancarà el 2020 amb un dèficit d’uns 50 milions. D’aquests, diu, 36 correspondrien a l’IVA no deduïble i la resta als increments salarials, els efectes de la Covid-19 i a un pressupost prorrogat des de 2018. Amb tot, la periodista ha recordat que el 2012 i el 2013 va haver-hi un dèficit de 113 milions; el 2014 va ser gairebé de 135, i l’exercici següent va baixar fins als 38 milions.

Segons Mateo, el dèficit de 2020 no seria per una mala gestió, sinó per la manca de finançament. En aquest sentit, ha recordat que el 2010 el pressupost era de 1.200 milions i que actualment no arriba als 1.000. “En aquests deu anys tot ha pujat i el nostre treball s’ha incrementat. És a dir, no només es mantenen els cinc canals de televisió, les set cadenes de ràdio, l’Orquestra i el Cor i l’Institut, sinó que avui tenim grans projectes que el 2010 no existien com a tal, com RTVE digital”, ha remarcat.