El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha posat en marxa l’Observatori LGTBI+ de Mèdia.cat, un nou portal temàtic que neix amb l’objectiu d’analitzar com tracten els mitjans de comunicació les informacions relacionades amb aquest col·lectiu, a més de promoure “una mirada diversa, no estereotipada i no discriminatòria” sobre les persones que tenen una identitat, orientació sexual o expressió de gènere fora de la norma.

L’Observatori LGTBI+ de Mèdia.cat està coordinat per Víctor Yustres i arrenca amb dos tipus de continguts. D’una banda, publicarà reportatges d’anàlisi sobre la representació de les persones LGBTI+ i la seva realitat als mitjans o en productes audiovisuals. Per l’altra, oferirà entrevistes a persones diverses que ajudin a enriquir el discurs i la representació plural de les realitats LGTBI+.

A banda d’assenyalar i fer una anàlisi crítica de les discriminacions o inexactituds que es reflecteixen als mitjans, l’Observatori LGTBI+ també vol visibilitzar en els seus continguts bones pràctiques en comunicació diversa i inclusiva del col·lectiu. A més, incorpora un apartat de Recursos que puguin servir a periodistes per formar-se i saber com visibilitzar les realitats LGTBI+.

Perspectiva més necessària que mai

El Grup Barnils assenyala que la visibilitat de les diferents realitats LGTBI+ s’ha anat incorporant tant als mitjans de comunicació com a la societat, però que “encara queda molta feina a fer per aconseguir una representació que no reprodueixi estigmes socials ni discriminacions i que mostri el ventall de diversitat i pluralitat que hi ha darrere d’aquestes sigles”.

L’entitat considera que aquesta perspectiva diversa i antidiscriminatòria “és més necessària que mai aquest 2021, un any en què s’ha constatat que la violència LGTBI-fòbica va en augment”.

L’Observatori LGTBI+ se suma als portals temàtics de Mèdia.cat: l’Observatori de la cobertura de les violències masclistes als mitjans de comunicació, els Observatoris sobre discurs d’odi i discurs discriminatori als mitjans de comunicació o l’Observatori de Mitjans i Salut Mental.

El tractament mediàtic de l’assassinat de Sònia Rescalvo

L’Observatori LGTBI+ de Mèdia.cat s’estrena amb un reportatge de Víctor Yustres que analitza el paper dels mitjans en la cobertura de l’assassinat de Sònia Rescalvo, una dona trans que fa 30 anys va ser apallissada fins a la mort al parc de la Ciutadella de Barcelona per un grup de neonazis, i que es considera el primer delicte d’odi LGTBI documentat a l’Estat espanyol.

La peça analitza quin va ser el tractament mediàtic de l’assassinat i els estigmes i les discriminacions que es van reflectir a l’hora de tractar el cas de la Sònia, pel fet de ser una dona trans i prostituta.

També recull les veus de periodistes, acadèmics i activistes que analitzen el paper dels mitjans a l’època a l’hora d’abordar informacions sobre el col·lectiu LGTBI+, i ho vinculen amb la cobertura informativa de l’assassinat de Samuel Luiz a Galícia aquest estiu.