La coordinadora Mitjans en Lluita ha editat 12.000 exemplars d’un diari especial, una “eina d’expressió i de lluita” on explica la precarització del sector. La publicació, gratuïta, es va presentar el passat dissabte en la quarta assemblea del col·lectiu. La precarietat del periodisme des de dins “vol ser, sense mediacions, la veu dels treballadors de la comunicació, que #volemexplicar com ens està afectant la crisi”.

La publicació, també disponible en digital, repassa la situació que travessa el sector, amb més d’11.000 llocs de treball destruïts en cinc anys i més de 280 mitjans tancats a tot l’Estat, a banda de les retallades salarials i la precarització de les condicions laborals, especialment les dels professionals a la peça. Tot plegat, asseguren, ha afectat la qualitat de la informació i la independència dels mitjans, així com la seva credibilitat davant la ciutadania.

Amb tot, Mitjans en Lluita també remarca que la crisi ha estimulat la recuperació del periodisme més crític, amb l’aparició de nous mèdia on els propietaris són els mateixos periodistes.

El dret a la informació, en perill

Mitjans en Lluita no només reivindica unes condicions laborals dignes, sinó també al dret a la informació de la ciutadania. En aquest sentit, alerta que el “control” de la banca sobre la propietat dels mitjans i la “desprotecció” dels periodistes “posen en perill” aquest dret. “Vivim una paradoxa: ens dediquem a comunicar, però els nostres problemes no tenen visibilitat perquè les nostres patronals s’esforcen per silenciar-los”, assenyalen.

“El periodisme s’està veient seriosament perjudicat a l’hora d’exercir els seus rols tradicionals, com el control del poder polític i econòmic. Això coincideix en un moment de ressaca d’excessos econòmics i escàndols de corrupció, per la qual cosa encara són més necessaris que mai uns periodistes amb unes eines i un suport social que no tenen. L’escenari no ha parat d’empitjorar”, expliciten.

La coordinadora, que entona el mea culpa per no haver “sabut estar a l’altura” com a col·lectiu, vol revertir aquesta la situació, per a la qual cosa demana l’ajuda de tothom. “Volem renovar el nostre compromís de servei públic per garantir el dret a la informació i tenir un paper més combatiu davant pressions i obstacles que dificulten la nostra feina. Una exigència que tota la ciutadania compromesa amb la democràcia ha de demanar als governants i també als propietaris i responsables dels mitjans de comunicació”, apunta en l’especial sobre el sector.

Desenvolupar l’article 52 de l’Estatut

A més, Mitjans en Lluita demana al Govern i als grups parlamentaris que assumeixin el desenvolupament de l’article 52 de l’Estatut de Catalunya, l’única referència en el cos legislatiu a tot l’Estat que obliga els poders públics a garantir el dret a la informació de la ciutadania. “Així com sí que hi ha lleis que estableixen l’accés de la societat al sistema sanitari o a l’educació, els periodistes no disposem de cap eina reguladora que ens ajudi a ser realment els garants d’aquest dret”, critiquen.

“Només hi ha el codi deontològic, brillant en el seu formulari, però que resulta més aviat un brindis al sol perquè no hi ha cap manera de fer que el seu ús sigui d’obligat compliment”, afegeixen en aquest sentit. “Sense eines per combatre la manipulació, la mentida, la distorsió informativa, poc s’avançarà en aquesta línia”, adverteixen.

La publicació ha estat elaborada per treballadors de l’Ara, As, BTV, Cadena SER, Catalunya Plural, Catalunya Ràdio, Efe, Europa Press, El Mundo, Mundo Deportivo, El País, El Periódico, El Punt Avui, Sport, El Triangle, TV3, La Vanguardia, estudiants de les facultats de comunicació de la UPF i la UAB, People Witness, SICOM i Fotomovimiento.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram