Diverses entitats i organitzacions professionals han unit forces contra el judici del fotoperiodista Albert Garcia, detingut per la Policia espanyola l’octubre de 2019 quan cobria per a El País els aldarulls per la sentència del procés a la pl. Urquinaona de Barcelona. Se l’acusa d’haver agredit un agent, cosa que ell sempre ha negat. La Fiscalia demana un any i mig de presó, una pena multa de 40 dies i una indemnització per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un delicte lleu de lesions.

En un manifest de suport a Garcia, rebutgen els delictes que se li atribueixen i reclamen la seva absolució. A més, convoquen concentracions en la defensa del fotoperiodista i contra el judici. Dijous 7 d’octubre, a les 10 h, davant la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, i el 14 d’octubre, a les 9 h, a la Ciutat de la Justícia.

Els impulsors del manifest i les mobilitzacions són el Sindicat de la Imatge UPIFC, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el comitè d’empresa i el comitè de redacció d’El País, el Grup de Periodistes Ramon Barnil, la Federació d’Associacions d’Informadors Gràfics, la Federació Europea de Periodistes, la Federació Internacional de Periodistes i la Federació de Sindicats de Periodistes.

Acusen la Fiscalia de “complicitat” amb el “muntatge policial”

“Les imatges enregistrades de la detenció proven que en cap cas va haver-hi agressió, desobediència o obstrucció. Un muntatge policial basat en un relat farcit de falsedats per tal de justificar una detenció injusta, desproporcionada i repressiva”, assenyalen en el manifest sobre les acusacions contra Albert Garcia.

“Lamentem la complicitat de la Fiscalia, que ha donat crèdit a unes acusacions policials infundades que només se sostenen pel ‘principi de veracitat’ de les autoritats”, afegeixen.

Les entitats i organitzacions consideren que el procés contra Garcia és un judici a tota la professió i un atac a la llibertat de premsa. “Aquest no és el primer cas en què els cossos de seguretat agredeixen professionals de la informació. Tal com hem denunciat en diverses ocasions, cada vegada són més les traves per garantir el dret a la informació de la ciutadania”, remarquen.

Per tot plegat, reclamen al Ministeri de l’Interior que “desautoritzi” la versió policial dels fets “reconeixent la seva invenció”, i que la Fiscalia retiri per “ser falses” totes les accions que se li atribueixen al fotoperiodista.

També es demana el “respecte” de les administracions públiques al dret de la ciutadania “a rebre una informació veraç, plural i contrastada, especialment en situacions de conflicte”.

Finalment, el manifest reclama la “derogació” l’anomenada llei mordassa, ja que “limita els drets i les llibertats civils que s’han de gaudir en democràcia i provoca una gran indefensió als i les professionals de la informació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram