Josep Pernau, a l'abril del 2005 (Foto: Manolo S. Urbano)

Aquest dilluns al matí ha mort a la clínica Sagrada Família el periodista Josep Pernau, de 80 anys, a causa d’una malaltia que l’afectava des de feia dos anys. La seva trajectòria va estar estretament lligada a El Periódico, on va exercir com a columnista i editorialista en els darrers 20 anys de professió.

Nascut el 1930 a Lleida, Pernau va ser director del Diario de Barcelona en dues etapes diferents (1974-1977 i de 1987 fins al seu tancament), i va treballar a Tele/eXpres, Diario Femenino i El Correo Catalán. També va ser director del setmanari Mundo, de Mundo Diario, i la revista Destino.

El 1966 va ser cofundador del Grup Democràtic de Periodistes i del 1978 al 1981 va presidir l’Associació de Premsa de Barcelona. També va ser president de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) del 1978 al 1981, i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) del 1991 al 1997. Al capdavant d’aquesta institució es va aprovar el Codi Deontològic i es va crear del Consell de la Informació de Catalunya.

Al llarg de la seva carrera, Josep Pernau va rebre nombrosos guardons i reconeixements: el 1991 va guanyar els Premi Ortega y Gasset i el Ciutat de Barcelona; el 2002, el Premi Josep Maria Lladó a la llibertat d’expressió; el 2005, el Premi Internacional Manuel Vázquez Montalbán en la categoria de periodisme cultural i polític, i el mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. El 2010 va rebre el premi d’honor dels Premis de la Comunicació Local de la Diputació de Barcelona, i també la Ploma d’Or de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).