El monjo benedictí, filòleg, historiador i editor Josep Massot i Muntaner va morir la matinada de diumenge als 80 anys al monestir de Santa Maria de Montserrat. Nascut a Palma, era director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat des de 1971 (quan va ser ordenat sacerdot), on va impulsar diferents col·leccions i revistes, entre elles Serra d’Or, de la qual també n’era el director.

Massot ha estat secretari de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes; fundador, president i vicepresident de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l’Institut d’Estudis Catalans), i vicepresident de la Secció Històrico-Arqueològica del mateix IEC. També va ser secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i conservador del fons de l’Obra del Cançoner de Cultura Popular de Catalunya.

El monjo benedictí va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia Catalana i va dirigir el Diccionari de Literatura Catalana de 1977 a 1979. També va impulsar treballs de recerca sobre autors i erudits de la cultura catalana, així com estudis filològics. Massot autor de més d’una vintena d’obres i nombrosos escrits en premsa i revistes especialitzades.

Al llarg de la seva trajectòria, Josep Massot havia rebut nombroses distincions, entre les quals el Premi Francesc de Borja Moll (1989), la Creu de Sant Jordi (1996), el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat (1997), el doctorat honoris causa de la Universitat de les Illes Balears (1998), la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca (2009) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2012).