La Comissió Nacional de la Competència considera que Mediaset va incomplir els compromisos adquirits l’octubre del 2010 gràcies als quals l’ens va autoritzar l’absorció de Cuatro. La CNC qualifica aquest fet de “molt greu” i ha decidit sancionar Mediaset amb 15.600.000 euros.

Al juny, Competència va obrir un expedient sancionador a Mediaset per aquest motiu, i ara resol que ha quedat “acreditat” l’incompliment. En concret, la CNC assegura que ha incomplert l’obligació de separació funcional entre Publiespaña i Publimedia, ja que hi ha les mateixes persones en els respectius òrgans d’administració.

A més, troba que el grup ha desenvolupat una “estratègia de vinculació de facto” de la venda publicitària dels diferents canals, la qual “s’hauria vist reforçada per la introducció d’un nou model de comercialització de la publicitat de Mediaset”. Cal recordar que, als pocs mesos de la fusió, ja es va denunciar que Telecinco i Cuatro pressionaven els anunciants amb una “pauta única encoberta”.

Finalment, segons Competència, Mediaset ha “retardat injustificadament” la renúncia als drets d’adquisició preferent de continguts audiovisuals, així com l’atorgament dels drets d’opció per a l’ajust de la durada dels contracte vigents. A més, acusa el grup d’haver inclòs clàusules “prohibides” en determinats contractes per a l’adquisició de contractes audiovisuals.