El Consell Nacional de la Competència (CNC) ha sancionat amb una multa de 532.686 euros a l’associació Artistas Intérpretes o Ejecutantes, Societat de Gestión de España (AIE) per abús, en haver imposat a Sogecable el pagament de tarifes “inequitatives i discriminatòries”.

Competència ha considerat acreditat que l’AIE “des de la seva posició de monopoli reforçada pels privilegis de diversa mena que li concedeix la legislació de propietat intel·lectual ha intentat imposar a Sogecable preus no equitatius i discriminatoris en relació als acords de l’AIE amb altres operadores de televisió”.

El comunicat de la CNC afegeix que aquesta infracció de la legislació s’ha portat a terme mitjançant l’establiment per part de l’AIE amb caràcter unilateral i previ a qualsevol negociació d’unes tarifes generals “inequitatives i discriminatòries”. Un fet que genera, segons Competència, efectes restrictius de la competència.

Competència va acordar el 2008 obrir un expedient sancionador contra la societat que presideix Luis Cobos arran d’una denúncia presentada per Sogecable. La Llei de Propietat Intel·lectual reconeix els artistes intèrprets o anunciants (músics, ballarins, dobladors, actors) un dret de remuneració per determinades formes de comunicació al públic de les seves actuacions o interpretacions. Per mandat d’aquesta norma, els drets de propietat intel·lectual han de ser administrats per una entitat de gestió, que en el cas dels drets musicals és l’AIE.

Aquest cas ve precedit per sancions similars entre els anys 2000 i 2008 arran de les denúncies d’altres televisions que han estat ratificades pels tribunals de justícia.