La Generalitat, el Conselh Generau d’Aran i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han creat Hèm TV. Es tracta d’una plataforma de televisió per internet que iniciarà les emissions al gener però que des de divendres ja emet en proves a través de xip/tv, de la Xarxa Audiovisual Local (XAL).

Hèm TV és el primer mitjà audiovisual que complirà la Llei de l’aranès, aprovada a l’octubre, que busca fomentar l’ús social d’aquesta llengua amb la creació d’una oferta audiovisual pròpia a la Vall d’Aran.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; el president de la CCMA, Enric Marín, i el síndic de la Vall d’Aran, Francesc X. Boya, van signar divendres un conveni de col·laboració que estableix que el Conselh Generau d’Aran es fa càrrec de la gestió del projecte. Per la seva part, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació hi donarà suport i aportarà 300.000 euros en el període 2010-2012.

A banda, el síndic d’Aran i el director general de la XAL, Marc Melillas, van formalitzar, també divendres, l’adhesió del Conselh Generau a la xarxa.

Durant la presentació d’Hèm TV, Boya va destacar que la seva posada en marxa suposa “una oportunitat per enfortir la producció audiovisual en aranès, fer televisió propera per a l’Aran i contribuir a la promoció lingüística a la resta del territori occità”. En aquest sentit, el Síndic considera que aquesta plataforma per internet és una eina que “ajudarà a garantir el futur de la llengua occitana”.