Els impulsors de tramuntana.tv, un grup de quatre acadèmics figuerencs aficionats a la televisió per internet, han creat la Xarxa Audiovisual Catalana de ràdios i televisions locals (iXAC.tv). L’objectiu d’aquesta nova plataforma és oferir tecnologia per emetre vídeo des d’internet a una bona qualitat i assessorar ajuntaments perquè utilitzin la tecnologia IP per les seves televisions locals.

Segons Josep Maria Frigola, un dels impulsors, iXAC.tv incorpora les últimes tecnologies en IPTV mitjançant el format de vídeo VP8 de codi lliure, proposat per Google com futur estàndard HTML5. Aquests nous còdecs permeten, explica Frigola, emetre per internet amb “certa qualitat” i en directe.

L’alliberament del còdec de vídeo VP8 representa un pas endavant per assolir l’objectiu de la comunitat de desenvolupadors web de trobar un format de vídeo de codi obert i lliure que esdevingui l’estàndard en la publicació web amb l’arribada de l’HTML5, que pretén simplificar la programació en html. El VP8 ofereix vídeo d’alta qualitat de manera eficient, ja que els vídeos sota aquest còdec ocupen un 50% menys que amb el còdec H.264.

Amb tot, iXAC.tv no es dedica a proveir de continguts, sinó tecnologia i consultoria. Ofereix els seus serveis “a un preu simbòlic”, l’assessorament sobre la nova tecnologia VP8 gratuïtament, i posa als servei de qui ho vulgui els seus servidors per penjar-hi els vídeos.

A més, ofereix a les administracions un producte per a les seves televisions locals que permet incloure programes a la carta, reemissió i emissió en directe, i fins i tot la possibilitat d’emetre per internet i en directe conferències, plens o reunions de llarga durada.