Aquest dijous al migdia s’ha posat en marxa l’iQuiosc.cat, un projecte que vol donar eines als editors per “ser més rigorosos, competitius i oberts al món”, segons ha destacat el president de l’Associació de la Premsa Periòdica en Català (APPEC), Lluís Gendrau, qui durant l’acte d’arrencada ha reivindicat el projecte com a una nova “estructura d’Estat”.

El quiosc digital ha estat impulsat per l’APPEC en col·laboració amb l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG) i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), els presidents de les quals, Alfons Udina i Carles Ayats, també eren presents en l’acte de presentació. Tots tres, juntament amb el secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, han escenificat la posada en marxa prement la pantalla d’una tauleta.

En la seva intervenció, Lluís Gendrau ha destacat que aquest és el primer gran projecte de la futura federació que formaran les tres organitzacions. La plataforma, ha explicat, permet que mitjans temàtics, diaris, i premsa gratuïta i comarcal es puguin adaptar a les noves maneres de consumir dels lectors, però també a un nou model de negoci.

El president de l’APPEC també s’ha referit a l’origen de la iniciativa, quan fa deu anys, “uns quants bojos” van imaginar com a aposta de futur la creació d’un quiosc digital, i allò que van anar explicant “revista per revista” ara ja “és una realitat”. A més, Gendrau ha recordat que “l’embrió” del projecte va ser el quiosc de les revistes de l’APPEC impulsat amb Zinio.

Els ajuts als mitjans tindran en compte la presència a la plataforma

Per la seva part, el secretari de Comunicació ha celebrat aquest projecte “d’envergadura”, destacant que era “rellevant” tant per als editors com per al país. Sobre l’agraïment de Gendrau a la “generositat” del Govern pel suport donat, Josep Martí l’ha esmenat i ha situat el seu recolzament en el terreny de la responsabilitat: “Els governs no estan per ser generosos, sinó per ser responsables”, i el de Catalunya, ha dit, treballa perquè al país “li vagin les coses bé”.

En aquest sentit, Martí ha afirmat que el Govern continuarà donant el seu recolzament, i ha avançat que es reformaran les bases de les subvencions als mitjans perquè el fet d’estar a l’iQuiosc “sigui un plus” que es tingui en compte a l’hora d’atorgar-les.

En la seva intervenció, Josep Martí també ha subratllat que, ara que es treballa per ser un “país normal”, el naixement d’aquest quiosc digital “ens situa en el terreny de la normalitat en el camp de la visibilitat dels mitjans i de l’ambició dels editors”.

150 capçaleres

La plataforma té per objectiu posar a l’abast dels lectors diaris, revistes, premsa comarcal i publicacions gratuïtes sota una única plataforma per contribuir a la seva promoció i possibilitar la seva comercialització amb condicions més favorables per als editors.

En la seva posada en marxa, el quiosc digital aplega unes 150 capçaleres, però l’objectiu és que hi siguin presents les al voltant de 500 que hi ha agrupades en les tres associacions. A banda dels números actuals, la plataforma incorporarà tota l’hemeroteca dels mitjans presents, a més de publicacions institucionals i d’universitats.

A l’iQuiosc.cat, que disposa d’aplicació gratuïta per dispositius d’Apple (per a Android n’hi haurà més endavant), els usuaris poden adquirir exemplars individuals o subscriure-s’hi, excepte, és clar, de les publicacions gratuïtes, que es podran consultar directament al mateix web. La plataforma permet cercar les capçaleres per temàtica, tipus i territori.

La gestió dels continguts la realitzen les mateixes empreses editores a través d’una àrea privada, on poden administrar les seves publicacions de manera autònoma.