Verificat és la primera plataforma de fact-checking de Catalunya i neix amb l’objectiu de combatre la desinformació, tant la generada des de la política com la que circula a les xarxes socials. Aquest projecte periodístic independent i sense ànim de lucre s’inspira en diverses plataformes de l’International Fact-Checking Network.

“La propagació de la desinformació s’ha convertit en una amenaça per a la democràcia arreu del món i Catalunya no n’és una excepció, especialment enmig de la polarització generada al voltant del procés independentista. El nostre objectiu serà desemmascarar les falsedats sense distinció del colors polítics a través d’una metodologia clara i transparent i ajudats per les tècniques del periodisme de dades i les noves tecnologies”, assenyala Verificat.

La voluntat dels impulsors és que la plataforma esdevingui “un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana, un punt de trobada i una referència per a periodistes i els seus mitjans de comunicació, organitzacions de la societat civil i qualsevol entitat que comparteixi la nostra preocupació per la desinformació”.

Municipals de Barcelona

El primer repte de Verificat són les eleccions municipals de Barcelona del 26 de maig. Durant tres mesos, la plataforma es dedicarà a verificar si les declaracions dels candidats a l’alcaldia i les primeres setmanes postelectorals es basen en fets i xifres reals.

En paral·lel, l’equip de Verificat intentarà detectar i desmentir el “soroll” difós a les xarxes socials en l’àmbit català. És a dir, la desinformació viral coneguda popularment com a fake news, incloent textos, àudios, vídeos, fotografies, memes o qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular l’electorat.

L’equip de Verificat

La plataforma s’estructura en tres branques. La de verificació està encapçalada per les periodistes Alba Tobella, Carola Solé i Roser Toll, editores i coordinadores de l’equip de fact-checking.

De l’àrea de periodisme de dades s’encarrega el col·lectiu Storydata, un equip d’expertes en anàlisi, visualització, recerca i comunicació encapçalat per Eli Vivas i Carina Bellver.

Finalment, el responsable de la branca tecnològica és Lorenzo Marini, fundador de Precept, startup que desenvolupa tecnologia per impulsar el periodisme.