El proper 22 d’octubre es presenta en societat la Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació, formada per diverses entitats.

Els objectius de la plataforma són, per una banda, generar consciència entre la ciutadania al voltant del dret a la informació i la comunicació, partint de la base que els mitjans han de tenir la mateixa consideració social que els drets a la salut i a l’educació.

Paral·lelament, l’XCDIC vol generar una xarxa de col·laboració entre entitats i oberta a la ciutadania que articuli aquesta reivindicació de cara als poders públics. Més concretament, es vol obrir un procés de debat per poder articular propostes concretes de legislació i polítiques públiques al respecte.

Desenvolupament de l’Estatut

El naixement de l’XCDIC es produeix després que el Parlament de Catalunya aprovés al juny “iniciar el diàleg amb representants de la societat civil i del sector periodístic i audiovisual per redactar una Llei del dret a la Informació que desenvolupi l’article 52 de l’Estatut i que defineixi també els drets i deures dels professionals de la informació, com a garantia d’una informació veraç i de qualitat”.

La Xarxa està formada per Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), que n’és l’impulsor, Lafede.cat-Organitzacions per la Justícia Global, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates (ACJD), l’Associació Catalana pels Drets Humans (ACDH), La Tele, el setmanari Directa, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, AulaMèdia, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) i LaColumna.cat.

Presentació amb taula rodona

Per presentar l’XCDIC, s’ha programat la taula rodona La democratització dels mitjans de comunicació a Catalunya, que tindrà lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el 22 d’octubre, a les 18.30 h. Hi participaran Xavier Breil, d’AulaMèdia; Montse Santolino, de LaFede.cat; Dardo Gómez, secretari d’organització de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i expresident de l’SPC; Andrés Pérez, de l’ACJD; David Vidal, professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i un representant de La Tele. Moderarà i presentarà l’acte Vicent Canet, coordinador de l’XDIC i secretari d’acció social de l’SPC.