Aquesta setmana s’ha posat en marxa lanova.cat, un mitjà d’informació local de Vilanova i la Geltrú que aposta pel periodisme ciutadà. Es tracta d’un projecte obert i participatiu que vol fer que els usuaris tinguin un paper actiu situant-los al centre del procés informatiu.

Els seus impulsors, tres joves vilanovins, dos d’ells provinents del sector de la comunicació, consideren que la informació hiperlocal és “bàsica” per construir una societat més democràtica. “Des de lanova.cat pensem que la informació de l’entorn immediat moltes vegades no arriba als mitjans de comunicació per incapacitat o desídia, i que han de ser els mateixos ciutadans qui la facin visible”. Per això els conviden a explicar què passa a Vilanova, on, quan i per què passa a través d’aquest nou digital

Complementaris als mitjans professionals

Per aportar notícies s’ha d’estar registrat i enviar els continguts que es vulguin publicar, els quals prèviament han de rebre el vistiplau de l’equip de redacció, ja que no es permeten “informacions amb el propòsit de difamar, injuriar o calumniar persones o institucions”. Si s’escau, també s’editaran els textos i/o imatges enviades pels usuaris. La redacció del nou mitjà també contribueix als continguts amb informacions que consideren d’interès.

Els seus impulsors remarquen que lanova.cat no vol substituir els mitjans de comunicació professionals, sinó esdevenir una eina que complementi la informació ja existent. “Creiem que la gent té la necessitat de compartir informacions útils per a la resta de la comunitat sense que un editor les filtri per motivacions econòmiques, polítiques o, simplement, perquè no la consideri important”, expliquen al web.