L’Acadèmia del Cinema Català ha creat un departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques de Catalunya, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Es tracta del primer servei d’aquestes característiques a l’Estat espanyol i també és pioner en el context de les acadèmies europees.

El nou departament treballarà a tres nivells: el de l’atenció jurídica i psicològica; el de la prevenció amb un protocol de bones praxis professionals, i el de la recollida de dades amb un observatori de les violències masclistes en el context laboral i formatiu de l’audiovisual i les arts escèniques.

Les impulsores del projecte són l’actriu Maria Molins, vocal de la junta de l’Acadèmia del Cinema, i l’advocada Carla Vall.

Atenció jurídica i psicològica

El nou departament oferirà assistència a qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi en l’àmbit audiovisual o de les arts escèniques, i que hagi estat víctima d’assetjament o abús (incloent-hi assetjament sexual, abús de poder i humiliació per raó de gènere, orientació sexual, raça, religió o edat). També s’acceptaran denúncies anònimes, tant de víctimes com de testimonis, i casos en els quals els delictes hagin prescrit, tenint en compte que les persones afectades poden continuar requerint l’acompanyament en la reparació.

En la prestació d’aquests serveis es garanteix la plena confidencialitat i l’actuació independent respecte de l’Acadèmia del Cinema, que no intervindrà en cap moment del procés.

Després de la valoració i l’assessorament a les víctimes, a càrrec de l’advocada Carla Vall i la psicòloga Aina Troncoso, el departament les acompanyarà en el seu recorregut judicial i terapèutic a càrrec dels serveis assistencials públics o privats que pot tenir el seu cas, i vetllarà pel seu seguiment. Si s’escau, també connectarà les víctimes amb teràpies grupals que contribueixin a la seva restauració.

El nou departament disposa d’una línia telefònica (648 526 848) i una adreça de correu electrònic ([email protected]) específiques per facilitar l’atenció, que acollirà les demandes i activarà els serveis previstos.

El departament compta també amb la col·laboració del Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona, amb qui es treballarà conjuntament en els casos que apuntin a institucions autonòmiques o entitats privades l’activitat de les quals tingui finançament públic (el Síndic), així com a institucions municipals o escoles de la ciutat de Barcelona (la Sindicatura).

Prevenció

Pel que fa a la prevenció contra els abusos, es treballa en un protocol de bones praxis específic del sector audiovisual que abastarà tant l’àmbit formatiu com el laboral, i en el qual també participaran l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i l’Assemblea Feminista de Cultura.

L’elaboració del protocol es farà de la mà de les conselleries d’Igualtat i Feminismes i de Cultura de la Generalitat. També s’establirà contacte amb la resta d’administracions competents per a la seva difusió als principals centres de formació en audiovisuals i arts escèniques de Catalunya.

La prevenció dels abusos també es fomentarà amb xerrades obertes per als professionals del sector audiovisual i cursos de formació específica per a professionals de la psicologia i l’educació social.

Observatori de les violències masclistes

La tercera pota del projecte és l’observatori de les violències masclistes, que es posa en marxa després de la detecció d’uns 150 casos d’abusos comesos en institucions públiques i privades del sector, comunicats a advocades, psicòlogues i periodistes. L’Acadèmia destaca que es tracta d’una xifra aproximada, altament concentrada en l’àmbit formatiu i no segregada per gènere, orientació sexual, classe, origen ètnic o àmbit territorial, entre altres variables.

“A aquesta manca de dades, si li afegeix l’escassetat de denúncies, agreujada per la mancança d’atenció especialitzada en un procés emocional i jurídic complex, que fa que moltes víctimes no facin el pas i no arribin als jutjats ni el 10% d’aquests casos, una proporció inferior a la registrada al conjunt de la societat, xifrada en un 20%”, assenyala.

Un context que “confirma la necessitat” de crear aquest observatori de les violències masclistes per oferir informació d’una realitat invisibilitzada. La iniciativa també ha de servir per recollir les denúncies (anònimes o signades) de testimonis de males praxis o d’abusos i assetjament a terceres persones.