Aquest dimarts a la tarda van coincidir l’entrega de dos guardons periodístics. Al Parlament es va lliurar el sisè Premi Quim Regàs a Gemma Nierga, i al Palau de la Generalitat el novè Premi Internacional Manuel Vázquez Montalbán a Jordi Évole. En els respectius discursos, ambdós, a la seva manera, van convidar els periodistes a no callar.

La periodista gironina de la Cadena SER va demanar als professionals de la informació que siguin “exigents” i treballin amb “humilitat, persistència i compromís”; els va convidar a no acceptar rodes de premsa sense preguntes, i els va instar a no ser mai “el gosset de ningú ni només la veu de l’amo”.

En el seu discurs, Gemma Nierga va advertir que la crisi omple d’interrogants la professió, i va destacar que periodistes i polítics són jutjats per la societat amb una “gran severitat” acusats del mateix delicte, “haver-se allunyat de la gent”.

Des del Palau de Generalitat, Jordi Évole coincidia en aquest punt, assegurant que, en els darrers anys, el periodisme havia viscut en la seva pròpia “bombolla”, allunyat de la ciutadania i massa a prop del poder. El de Cornellà va destacar que ara els periodistes estan perdent la por a explicar coses perquè, amb la situació que travessa el sector, cada cop hi ha menys a perdre.