Núria Orriols premiada en l’àmbit nacional (foto: Grup Barnils).

El Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació 2022 ha guardonat un treball publicat per l’Ara sobre les llicències per edat del Parlament i un documental de Produccions Ventdedalt sobre la fossa civil més gran exhumada a Catalunya. El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona va acollir dimecres al vespre la gala de lliurament de la vuitena edició dels guardons des de que el Grup de Periodistes Ramon Barnils el va recuperar per reconèixer i estimular la pràctica d’aquesta modalitat.

Enguany, en la categoria de mitjans d’àmbit nacional, ha estat premiada la periodista Núria Orriols per destapar el cas de les llicències per edat del Parlament de Catalunya, publicat per l’Ara al gener. La investigació va destapar que la cambra destinava 1,7 milions d’euros anuals al sou de funcionaris que ja no hi treballaven. Es tracta d’un règim especial anomenat “llicència per edat” que existeix només per als treballadors del Parlament des de l’any 2008.

El jurat del Premi Ramon Barnils ha valorat especialment “la dificultat de l’autora per accedir a la informació i les traves que ha hagut de vèncer, l’escàndol que va destapar i l’impacte que ha tingut a nivell públic i institucional, que ha aconseguit canvis”. A més, remarca que la investigació d’Orriols “posa en valor la necessitat d’unes institucions transparents i el periodisme incisiu”.

Andreu Prunera, Júlia Albacar i David Barreda (foto: Grup Barnils).

Per la seva part, en la categoria d’àmbit local i comarcal s’ha guardonat Júlia Albacar, Andreu Prunera i David Barreda pel documental La llibreta del doctor Gras, que es pot veure al canal de YouTube de Produccions Ventdedalt, estrenat el 30 de setembre a la Mostra Front – Mostra Internacional de cinema entre conflicte i pau de Corbera d’Ebre.

La investigació recull la història de la fossa de la Guerra Civil situada a Móra d’Ebre, la més gran que s’ha exhumat a Catalunya. A partir de la nota en la llibreta d’un cirurgià de l’exèrcit republicà es troba la pista d’un excombatent de la Batalla de l’Ebre. Arran d’això, es va exhumar una fossa que va recuperar les restes humanes de 177 excombatents. El jurat ha premiat el documental per “la gran varietat de fonts i aportació de testimonis directes, la contextualització, la feina de recerca i el tractament rigorós i sensible”.

Cadascuna de les categories del Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació està dotada amb 1.500 euros.

En aquesta edició, el jurat també ha fet una menció especial al reportatge El benzè i les parades de Repsol de Rafa Marrassé, publicat a Porta Enrere, per l’impacte del treball i per la feina continuada d’investigació que fa.

A la gala de lliurament va assistir més d’un centenar de persones vinculades al món comunicatiu i periodístic. Durant la cerimònia, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, va reivindicar el periodisme d’investigació que es fa “trepitjant carrer, parlant cara a cara amb la gent, contrastant, buscant allò que alguns amaguen, molestant el poder”. En la seva intervenció, també va defensar els periodistes que treballen moguts per la “il·lusió per la feina ben feta, les ganes de canviar el món explicant-lo, amb capacitat d’innovar i rigor”.

El jurat del Premi Ramon Barnils estava format per Albert Solé, cap d’informatius de Cugat Mèdia; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20minutos; Candela Ollé, professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya; Jordi Marsal, periodista de l’ACN; Carles Prats, periodista del Sense ficció, i Enric Borràs, president del Grup Barnils.