Òmnium Cultural ha fet públics aquest dimecres els veredictes del Premi Òmnium de Comunicació i del Premi Memorial Joan B. Cendrós. En el primer, el jurat ha decidit concedir el guardó ex aequo a VilaWeb, pel seu “paper impulsor, dinamitzador i de lideratge de la xarxa en català des de fa 15 anys”, i a M. Dolors Genovès i la direcció de Televisió de Catalunya, per la realització i la difusió del documental Adéu, Espanya?

El premi té per objectiu reconèixer i subratllar els esforços que es fan en els mitjans d’informació i comunicació de masses, sigui quin sigui el seu format i suport, per prestigiar l’ús de la llengua catalana en qualsevol dels seus registres i projectar la cultura dels Països Catalans. El jurat estava format per Francesc-Marc Àlvaro, Tatxo Benet, Saül Gordillo, Rita Marzoa i Sebastià Serrano.

Pel que fa al Premi Joan B. Cendròs, el jurat ha decidit atorgar-lo al periodista i escriptor irlandés Colm Tóibín per l’article Bullfighting ban is sweet revenge for Catalonia. Publicat al diari The Guardian el passat 31 de juliol, el text es fa ressò de la cultura catalana i les reivindicacions històriques dels catalans arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut de Catalunya, la manifestació del 10 de juliol i la llei del Parlament sobre les curses de braus.

El guardó es dirigeix a treballs publicats o emesos fora dels Països Catalans, en qualsevol idioma, en mitjans d’informació general o especialitzats d’arreu del món, i s’atorga al millor treball en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes, o bé a la millor contribució a la projecció exterior dels Països Catalans en qualsevol dels aspectes que configuren la seva realitat nacional i cultural.

El jurat estava format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Josep Gifreu i Vicent Partal.

Ambdós guardons s’emmarquen en el conjunt dels premis de la Festa de les Lletres Catalanes i es lliuraran en el transcurs de la gala de la 60a Nit de Santa Llúcia, que tindrà lloc el proper divendres 17 de desembre a Viladecans.