El periodista basc Pablo González ja acumula un any en presó provisional a Polònia acusat de ser un espia rus. I així continuarà com a mínim fins al 24 de maig, ja que el Tribunal d’Apel·lació de Rzeszów li ha prorrogat la detenció fins aleshores (en la quarta pròrroga que rep des de la seva detenció).

Col·laborador de Público, Gara i laSexta, el periodista té nacionalitat espanyola i russa. En tot aquest temps empresonat no s’ha fet pública cap prova contra ell, no ha estat imputat, i per tant tampoc hi ha data per al judici. Tots els recursos presentats contra el prolongament de la presó preventiva han estat denegats.

González ha passat tot aquest any de captivitat en unes dures condicions per tenir la condició de “pres perillós”: està aïllat 23 hores al dia, quan surt de la cel·la ho fa emmanillat, i el sotmeten cada dia a controls minuciosos. A més, la seva dona, Oihana Goiriena, no el va poder visitar fins al novembre, nou mesos després de ser detingut. En tot aquest temps no ha pogut veure ni parlar amb els seus fills. I la comunicació per correspondència és molt limitada, perquè les cartes triguen uns tres mesos en arribar.

El periodista basc no va comptar amb assistència lletrada d’ofici fins a 16 dies després de ser detingut, i no va poder accedir a un advocat de lliure elecció fins a dos mesos després.

El passat setembre, González va presentar una denúncia al Tribunal Europeu de Drets Humans per violació dels seus drets, i en particular per estar classificat com a “pres perillós”. Malgrat ja no està classificat com a tal, les condicions de l’empresonament no han variat.

Doble identitat

Pablo González està especialitzat en la zona postsoviética i va ser detingut el 28 de febrer de 2022 a Przemysl, prop de la frontera amb Ucraïna, quan es trobava cobrint l’èxode de refugiats els primers dies de la invasió russa. L’Agència de Seguretat Interna polonesa (ABW) el va acusar ser un agent de la intel·ligència militar de la Federació Russa (GRU) i d’espiar aprofitant la seva condició de periodista, cosa que ell sempre ha negat.

El periodista va néixer a Moscou el 1982 amb el nom de Pavel Rubtsov, de pare rus i mare basca. El 1991, quan els seus progenitors es van divorciar, es va mudar a Bilbao amb la mare. Al País Basc va ser inscrit al Registre Civil amb la traducció del nom i amb l’adopció dels cognoms del seu avi matern, González Yagüe, exiliat a la URSS el 1937 quan era un nen per la Guerra Civil. La doble identitat i nacionalitat del periodista seria un dels arguments per acusar-lo d’espionatge.

La detenció es pot allargar anys

El seu cas actualment continua a la Fiscalia o no se sap quan pot durar, ja que a Polònia no hi ha terminis màxims de detenció. “Les investigacions en casos de gran envergadura poden prolongar-se fins a diversos anys”, diu els seu advocat polonès, Bartosz Rogała. “Al meu entendre, el cas arribarà al tribunal com a molt aviat a mitjans d’aquest any”, prediu.

“La detenció preventiva, fins i tot durant diversos anys, és habitual en casos importants. Si algú procedeix de l’estranger, el tribunal sol reconèixer que hi ha temor de fuga, que és un dels motius de la detenció”, rebla Rogala.

Peticions d’alliberament

El 8 de març de 2022, la Federació Internacional de Periodistes i la Federació Europea de Periodistes van presentar una alerta davant la Plataforma per a la Protecció del Periodisme del Consell d’Europa que no ha rebut cap resposta de les autoritats poloneses.

Amnistia Internacional es va dirigir a la Fiscalia de Polònia expressant la seva preocupació per les condicions de reclusió de Pablo González i demanant que sigui alliberat abans del judici, sense que tampoc hagi rebut cap resposta.

En una declaració conjunta, la FIP i la FEP han renovat la seva reclamació al Govern de Polònia perquè retiri tots els càrrecs contra González i l’alliberi: “És inacceptable que un estat membre de la Unió Europea detingui un periodista d’una forma tan arbitrària. És un atac a la llibertat de premsa i a la democràcia”, afirmen.

“La posada en llibertat del periodista Pablo González és una exigència ètica, especialment en un país de la UE que suposadament defensa la llibertat d’expressió”, apunta Miguel Ángel Noceda, president de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya. “Demanem una vegada més a les autoritats poloneses que resolguin la situació amb les màximes garanties jurídiques i en favor del periodista espanyol després d’un any d’obscurantisme”, afegeix.

En la mateixa línia es pronuncia Agustín Yanel, secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes. “És inaudit i totalment rebutjable que un estat membre de la UE que diu ser democràtic mantingui a la presó Pablo González des de fa un any, sense jutjar-lo i sense respectar els més elementals drets que ha de tenir qualsevol persona detinguda. Les autoritats de Polònia han de posar González en llibertat provisional amb urgència i garantir que tindrà un judici just amb totes les garanties”, assenyala.

“Lamentem que el Tribunal polonès s’hagi negat a posar en llibertat al periodista Pablo González mentre espera el seu judici per espionatge”, afirma el responsable de l’àrea UE-Balcans de Reporters Sense Fronteres, Pavol Szalai. “La seva detenció, una mesura preventiva especialment dura, ha d’acabar com més aviat millor. Mentrestant, les condicions del seu confinament han de millorar significativament”, afegeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram