L’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) i els representants sindicals (CCOO, UGT i FeSP) han signat el quart Conveni Estatal de Premsa Diària, que tindrà vigor fins al 31 de desembre del 2015, i que afecta els treballadors dels mitjans que no tenen un conveni d’empresa propi, principalment capçaleres locals.

Per als sindicats, el nou conveni és un acord “de transició” marcat per l’actual situació econòmica, i ha de ser l’enllaç que porti el sector a un nou model.

L’acord amb la patronal estableix la congelació salarial fins al 2015 i una jornada laboral de set hores i mitja en el còmput anual. A més, el compliment de jornada i horaris per part de les empreses estarà controlat pels representants dels treballadors.

El conveni inclou noves garanties pel que fa a les hores complementàries dels treballadors a temps parcial i introdueix millores en la duració temporal i les condicions salarials de contractes en pràctiques i per a la formació. També  incorpora garanties per la participació i el control sindical davant propostes de reducció salarial o expedients de regulació.

En l’acord, l’AEDE s’ha negat a regular la situació dels periodistes a la peça. Els sindicats, però, crearan una comissió amb “urgència” perquè estudiï la situació dels col·laboradors, a la qual convocaran representants dels àmbits polític, socioeconòmic, periodístic i la mateixa patronal.

La signatura del quart Conveni Estatal de Premsa Diària es va produir aquest dijous després de dos anys de negociacions i quatre dies abans de la data en què perdien vigència tots els convenis denunciats i en negociació.