En el marc de la conferència anual de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols, celebrada aquest dimecres, el director d’El Mundo no es va mossegar la llengua i va criticar obertament la patronal. En una taula rodona amb els directors d’ABC, La Razón, Diario de Navarra i Faro de Vigo, Pedro J. Ramírez va criticar la paràlisi, la passivitat, el bloqueig, el conformisme i la manca de resposta col·lectiva” de l’AEDE davant la crisi i el canvi de model que travessa el sector, segons recull elmundo.es.

Ramírez va afirmar que la patronal ha fet “molt poc o res” davant la “insensibilitat” del Govern espanyol pels problemes dels diaris, i va apostar per la seva “refundació” i fins i tot per “l’autodissolussió”.

“AEDE no només no està sent un agent actiu en defensa dels interessos del conjunt dels mitjans, sinó que és un factor retardatari”, va etzibar Pedro J. Segons ell, la patronal dels editors s’està convertint “en un element de bloqueig, de boicot o si més no de filibusterisme a la modernització” de les edicions digitals, va afirmar en referència a les traves per a la comptabilització de les vendes d’exemplars en aquest format.

La resposta de l’AEDE la va donar en la mateixa conferència el seu president i conseller delegat de Vocento, Luis Enríquez, qui va defensar que la patronal està treballant perquè el Govern aprofiti la modificació de la Llei de la Propietat Intel·lectual per fixar un marc jurídic favorable als interessos dels editors.

Crítiques a la inacció del Govern espanyol

Sobre l’Executiu de Mariano Rajoy, el director d’El Mundo va assegurar que la seva “insensibilitat” respecte els problemes del sector “no té parangó amb la de cap altre”, cosa que, segons ell, evidencia que la premsa “li és igual”.

“N’hi ha que han perseguit alguns diaris, però almenys així demostraven que donaven importància a la premsa. No és el cas de l’actual. Què ha fet el Govern?”. Per a Pedro J. Ramírez, res, ja que, entre d’altres, troba a faltar un pla de subscripció a la premsa entre els joves, com a França; la formació de periodistes en noves tecnologies, o ajuts als mitjans per a la reconversió tecnològica.