El Govern ha presentat aquest divendres el Hub Digital, Audiovisual i del Videojoc que s’ubicarà a l’espai de les Tres Xemeneies, als municipis de Sant Adrià del Besòs i Badalona. Aquest és “un dels grans projectes transformadors de la propera dècada a Catalunya”, ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia. “Un projecte clau per a un país que vol ser competitiu a nivell econòmic”, ha reblat.

Aragonès ha destacat que aquestes infraestructures digitals “ens situen en termes de competitivitat en una posició molt favorable per atraure projectes d’arreu del món”, així com “per aprofitar al màxim el talent que tenim al país, per generar-ne de nou, i per revertir en projectes que millorin el dia a dia de la ciutadania”.

El cap de l’Executiu també ha manifestat que el hub tindrà un “impacte molt immediat territorial i tangible a la ribera del Besòs”, i un “efecte de vessament cap a la resta de barris i ciutats”. “Serà, per tant, un projecte per al país sencer”, ha subratllat.

Un parc tecnològic i formatiu impulsat per Vicepresidència

El Hub Digital, de l’Audiovisual i del Videojoc està impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en coordinació amb el Departament de Cultura. Es tracta d’un projecte de país que pretén convertir l’espai de les Tres Xemeneies en un centre referent a escala mundial en producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors digital, audiovisual i de continguts digitals.

En l’acte de presentació, el vicepresident Jordi Puigneró i Ferrer ha ressaltat que “fa vuit anys ens vam posar a treballar en aconseguir un cable submarí i avui ja es una realitat”. Es tracta d’una “infraestructura clau per al sector digital i el sector audiovisual del país”, ha afegit, tot remarcant que avui Catalunya “és un hub estratègic en el mapa del sector digital i audiovisual a Europa”.

L’espai de les Tres Xemeneies es vol transformar un parc tecnològic i formatiu de nova generació, dotat d’infraestructures i serveis avançats amb vincles a escala local, nacional i internacional, tot aprofitant les sinèrgies de dos esdeveniments tecnològics vinculats amb aquest àmbit, el MWC i l’ISE.

L’Executiu considera que els terrenys i edificis de les Tres Xemeneies són “idonis” per ubicar-hi el Hub per les seves característiques, la bona connectivitat i la ubicació en el front marítim, amb espai per a activitat industrial i equipaments, i enmig d’un ecosistema de projectes energètics i de formació i recerca, com ara el Campus Diagonal-Besòs de la UPC.

A més, indica que un projecte d’aquestes característiques requereix infraestructures punteres que permetin oferir una bona connectivitat a les empreses que s’hi instal·lin. En aquest sentit, ressalta que el Hub té com una de les pedres angulars la Barcelona Cable Landing Station, el primer port digital de cables submarins d’àmbit internacional de Catalunya, ubicat a Sant Adrià, al voltant de les Tres Xemeneies.

L’àrea global que pot abraçar el Pla director urbanístic és de 23 hectàrees i inclou equipaments, una gran parc metropolità, habitatge i espai per a l’activitat econòmica. Dins d’aquest projecte, l’equipament Catalunya Media City (CMC) s’ubicarà als peus de l’edifici de les Tres Xemeneies.

Catalunya Media City, un projecte público-privat

El Hub serà un parc i centre de recerca, innovació i producció, i un dels projectes que inclou és el Catalunya Media City (CMC). “Volem que el talent es quedi i trobi feina al país, per això la formació tècnica i la recerca universitària són tan importants pel Catalunya Media City”, ha destacat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez. “Els sectors de l’audiovisual i dels videojocs ens projecten al món i generen un valor econòmic del tot rellevant”, ha afegit.

El projecte cultural i empresarial del CMC està impulsat pel Departament de Cultura en coordinació amb Vicepresidència, i amb la participació del Departament d’Empresa i Treball, els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, i el Consorci del Besòs.

Es tracta d’un projecte público-privat que conjuga una gran inversió per part de les administracions públiques i del sector audiovisual i del videojoc amb empreses interessades per la iniciativa. En aquest sentit, es destaca que més de 80 empreses, agents sectorials i institucions acadèmiques, entre d’altres, ja han manifestat el seu interès a través de cartes d’adhesió al projecte.

El CMC comptarà amb platós d’última generació i sales de testeig d’UX; espais per a creació de continguts interactius (VR/XR); laboratoris de projectes d’intel·ligència artificial; 5G i robòtica; estudis de sonorització i enregistrament de pòdcasts, i Data Center amb alta connectivitat per a producció i edició remota, entre d’altres.

El Govern subratlla que el CMC no només requerirà professionals formats en tota la cadena de producció de l’audiovisual i del videojoc i dels serveis associats, sinó que també en formarà. Així doncs, la formació professional i universitària hi tindran un paper molt rellevant.

En l’acte de presentació, celebrat al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya, també han participat l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete; l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, i el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de Barcelona, Jordi Martí.