L’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida acull dijous i divendres la cinquena edició del Simposi sobre Llibertat de Premsa, coorganitzat per la demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que enguany duu per títol Periodisme, veritat i fake news.

Els participants reflexionaran sobre el la veritat en el periodisme (aproximació des de la filosofia, l’ètica professional i el dret), sobre casos de desinformació i fake news, i sobre les eines contra la desinformació. 

El simposi arrenca dijous a la tarda (16 h), amb tres tallers en què estudiants de les universitats participants presentaran treballs de recerca. Posteriorment, es donarà el tret de sortida oficial amb una conferència del periodista Marc Amorós, autor del llibre Fake News. La verdad de las noticias falsas (18.15 h).

L’endemà divendres s’han programat tres taules. La primera és Sobre la veritat en el periodisme (aproximació des de la filosofia, l’ètica professional i el dret) (10 h), amb María G. Navarro, de la Universitat de Salamanca (La veritat en l’argumentació pública); Albert Chillón, de la Universitat Autònoma de Barcelona (De les mentides de la guerra a les fake news. Retòrica, subjectivitat i interessos), i Cristina Pauner, de la Universitat Jaume I (Es pot regular la veritat informativa?).

La segona taula del dia és Casos de desinformació i fake news (12 h), amb la participació d’Stéphane M. Grueso, responsable d’alfabetització mediàtica i estratègia educativa de Maldita.es (La desinformación en España: alcance e importancia); Josep Gifreu, catedràtic emèrit de teoria de la comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (La batalla informativa per l’1-O), i Maria Manyosa. coordinadora de l’observatori Mèdia.Cat (Desinformar i discriminar. Notícies Falses sobre persones migrades).

La darrera taula duu per títol Eines contra la desinformació (15 h), amb Ángel Fernández, del Col·legi de Periodistes d’Andalusia (Pedagogía de los medios. Experiencias en el caso andaluz); Laura Alcalde, del CPC (El Col·legi de Periodistes de Catalunya i els tallers educatius d’alfabetització mediàtica); Laura Rahola, cap de premsa de la representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears (Polítiques de la UE contra les fake news), i Lorenzo Marini, col·laborador de Verifi.cat i Youcheck (Plataformes de detecció de notícies falses).

El simposi clourà amb la ponència Poscensura, posverdad y tabú: el desafío de revelar lo que nadie quiere creer (17 h), a càrrec del periodista Juan Soto Ivars.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram