El sisè Informe sobre l’aplicació del codi d’autorregulació de continguts televisius i la infància ha provocat l’enèsima enganxada entre Telecinco i Antena 3. El document, que analitza els continguts i els comportament des del març del 2010 al mateix mes del 2011, indica que de les 172 queixes realitzades pels telespectadors, Telecinco en suma 118; Antena 3, 30; Cuatro, 13; La Sexta, 9, i La 1, 2.

Per programes, Sálvame n’ha rebut 116 (de les 172 de Telecinco); El diario (Antena 3), 16; Tonterías las justas (Cuatro), 7; i Sé lo que hicisteis (La Sexta) i Tal cual (Antena 3), 4 cadascuna.  De les 17 queixes acceptades pel Comitè d’Autorregulació, 14 corresponen al programa presentat per Jorge Javier Vázquez.

Creuament d’acusacions

Només conèixer-se el contingut, Telecinco va acusar Antena 3 i La Sexta d’abús de posició en el Comitè Mixt de Seguiment del Codi d’Autorregulació. Aquest està format paritàriament per representants de TVE, Antena 3, Mediaset i La Sexta, a més d’associacions de pares i mares (CEAPA i CONCAPA), d’infància (POI), i de consumidors i usuaris (CCU).

Segons Mediaset, el fet d’absorbir Cuatro i que aquesta perdés la seva representació ha estat aprofitat per la “deslleial pinça d’assetjament i enderroc” que formarien Antena 3-La Sexta per “imposar la seva majoria”.

Les cadenes de Planeta i Mediapro, a punt de fusionar-se, van acusar Mediaset de no saber perdre i no respectar les conclusions. Per la seva part, el web Telemanía, de Telecinco, va contraatacar destacant que Antena 3 és la cadena que més queixes ha rebut en els sis anys d’existència del Codi d’Autorregulació (448), mentre que La Sexta és la que té un promig més alt de reclamacions acceptades (11,2), deixant les dades del darrer informe per a les acusacions de conxorxa.

Enrojolament

Per a l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), provoca “enrojolament”. Veure com les cadenes utilitzen “esbiaixadament” les dades de l’informe per atacar a la competidora en lloc de “reflexionar sobre com promoure una major eficàcia, un coneixement més ampli i una millora de credibilitat del Codi.

A banda, l’AUC considera que els resultats del sisè informe “posen de manifest un cop més el paper marginal” que desenvolupa el Codi d’Autorregulació, ja que no aconseguueix que les graelles televisives adeqüin el seu contingut a la normativa. Així, l’Associació demana una revisió en profunditat del Codi, ja que les televisions són “jutge i part”, no hi ha cap conseqüència per a les cadenes que l’incompleixen, i no s’ha desenvolupat un procediment de garanties per als espectadors que reclamen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram