El passat dimecres, el periodista musical Jordi Bianciotto va publicar l’article Una ‘delikatessen’ sense denominació d’origen a El Periódico, en el marc d’un especial de quatre pàgines sobre el festival Primavera Sound, on reclamava un “major arrelament” amb més presència d’artistes catalans, especialment en els horaris amb més afluència de públic. A un dels tres codirectors del festival, Gabi Ruiz, no li van agradar les paraules del veterà periodista musical, i va criticar-lo i insultar-lo via Twitter: “Hi ha algú més retarded que Jordi Bianciotto? No hi ha res que odiï més que el provincianisme disfressat de nacionalisme barat”.

Però Bianciotto va tornar a rebre de Ruiz quan va reenviar la seva piulada: “I a sobre el molt gilipolles ho retuiteja”, va etzibar el codirector del festival, que també va recordar que Bianciotto no ha pagat entrades de concerts en “sa puta vida”.

Retirada de l’acreditació

Però l’article encara portaria una altra sorpresa. El mateix dimecres, un correu electrònic comunicava al periodista que la seva acreditació al Primavera havia quedat anul·lada, cosa que va fer bullir la xarxa i els missatges via Twitter cap a Gabi Ruiz. El Periódico explica que la direcció del certamen es va mostrar indignada i perjudicada per l’article d’opinió.

El director del diari de Zeta, Enric Hernández, i un altre codirector del Primavera, Alberto Guijarro, van negociar per reconduir la situació, però després de diversos estira-i-arronsa semblava que no hi hauria solució, segons explica Bianciotto a VilaWeb. Finalment, després de la intervenció de l’Ajuntament de Barcelona, a última hora d’aquest dijous el festival va rectificar i va retornar-li l’acreditació.

El mateix Jordi Bianciotto tancava el tema també mitjançant Twitter: “Gràcies a tothom pel suport. Guijarro i jo hem parlat serenament i contrastant punts de vista. Vinga, passem pàgina, que toquen Wilco”.

L’SPC i el Grup Barnils critiquen l’intent de “represàlia”

Aquest divendres, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha criticat la decisió inicial del Primavera de retirar l’acreditació de premsa a Bianciotto, tot i que l’afer es resolgués “satisfactòriament”. L’organització entén que la retirada és una “represàlia” per l’opinió del periodista, cosa que suposaria una “vulneració” a la llibertat d’expressió i al dret a la informació.

El Sindicat també assenyala que defensa el dret dels responsables del festival a discrepar de les opinions dels informadors, però que “això no els dóna dret a vetar-los l’entrada”.

En uns termes semblants s’ha expressat el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), que ha demanat una disculpa pública de la direcció del festival pels insults de Gabi Ruiz cap a Jordi Bianciotto. A banda, considera que la direcció hauria d’assumir “responsabilitats” per la gestió de l’incident, on considera que “ha demostrat tenir una actitud burlesca i molt poc respecte per l’exercici del dret a la llibertat d’expressió”.

El Grup Barnils assegura que es tracta d’una actuació impròpia d’un “esdeveniment cultural de referència” com el Primavera Sound, i recorda que, a més, rep “importants” aportacions públiques del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Barcelona.