L’estrena al canal de YouTube de TV3 de la tercera temporada de Bricoheroes, el programa protagonitzat per en Peyu i el Jair Domínguez, ha estat acompanyada de la polèmica. L’humorista osonenc ha acusat la televisió pública de censurar un acudit “per estalviar-se problemes polítics”, i ha penjat a Twitter una part del fragment retirat, en què es posa en la pell d’un suposat milionari i demana una fel·lació de la reina Letícia.

La polèmica va començar diumenge amb una piulada del Peyu just abans de l’emissió del primer capítol. El creador lamentava la “censura” de la “llibertat d’expressió” aplicada a TV3 en l’emissió del primer capítol de la tercera i última temporada. “Hem d’acatar-ho però no hi estem d’acord”, apuntava. En aquest sentit, assegurava que no li era fàcil fer el tuit perquè “probablement” s’hi jugava la feina i “futurs projectes”. “Se’ns va dir, que davant la polèmica, no convenia fer soroll”, afegeix.

L’humorista explica que se’ls va argumentar que el gag era masclista i que una televisió pública no ho pot emetre. “Retirar contingut per evitar problemes legals ho puc entendre. Però no puc compartir de cap manera retirar contingut només per estalviar-se problemes polítics. No ens havia passat mai fins ara, i en aquest sentit vull agrair a TV3 que hagi estat així”, afirma.

Però just després va començar a circular l’escena completa, amb la referència a la princesa d’Espanya, encara menor d’edat, un fragment que el Peyu diu que havien estat d’acord a retirar des del principi.

El responsable dels programes d’entreteniment de TV3, Cristian Trepat, ha defensat la supressió del fragment per una qüestió de “criteri”. “Com a televisió pública no podem acceptar creuar segons quines línies vermelles, tampoc en l’humor, ni tan sols emparades sota el pretès paraigua de la llibertat d’expressió”, assenyala en un fil de tuits.

Trepat nega la censura i creu que, al seu entendre, els referents d’humor en català que es creen a les xarxes “no poden construir-se des d’aquest contingut barroer, fora de to i més típic d’una època feliçment superada”.

Acudit “masclista i misogin”

El responsable d’entreteniment de TV3 explica que, després de visionar els primers capítols de la tercera temporada, es va demanar suprimir-ne un fragment i “algun running-gag que hi feia referència” al qual ja no “l’embolcallava la suposada excusa narrativa de parodiar els milionaris”. “Es tracta d’un acudit manifestament masclista i misogin. I, per acabar-ho d’adobar, amb un punch-line pedòfil, que en Peyu no ha penjat, que a més no té cap gràcia, perquè va en la línia d’humor bàsic del tipus ‘pipi, caca, cul’”, etziba.

Trepat ha donat la raó a en Peyu assegurant que s’ha fet retirar l’acudit “per por al soroll”, però no el de la política, sinó de les “justificadíssimes crítiques”. “El criteri hagués estat el mateix si l’acudit s’hagués fet amb qualsevol altra dona, sigui poderosa o no. L’acudit és denigrant cap a les dones, i hauria de ser ofensiu per a tothom”, argumenta.

Finalment, el responsable dels programes d’entreteniment de TV3 ha lamentat els tuits de l’humorista l’ha acusat de fer una “exposició esbiaixada i injusta”. “Està plena de mitges veritats i alguna mentida. És populista i, conscientment, ens posa als peus dels cavalls als professionals que hem defensat Bricoheroes en les diferents comissions de valoració aquests anys”, ha reblat. Alhora, lamenta que el cas no hagi derivat cap a un debat “molt interessant sobre els límits de l’humor als mitjans públics”.