El consell d’administració de la Corporació RTVE ha trobat la fórmula per substituir Alberto Oliart, que va presentar la seva dimissió fa dues setmanes: la presidència de l’ens serà rotatòria i mensual entre els seus onze membres. El primer, escollit per sorteig, serà Manuel Esteve, del PP, i la resta el seguiran per odre alfabètic.

D’aquesta manera, s’ha rebutjat modificar els estatuts, cosa que s’havien plantejat per poder nomenar un president interí amb poders executius. Ara, amb la seva decisió, el consell d’administració en ple assumeix el control executiu de l’ens fins que PP i PSOE consensuïn un candidat, que haurà de ser recolzat per dues terceres parts del Congrés.

Segurament, això no passarà fins després de les properes eleccions estatals, motiu pel qual el consell ha hagut de prendre aquesta decisió. Amb tot, insten al Congrés a nomenar un nou president “tan aviat com sigui possible”.

L’ens, en un comunicat, argumenta que, tot i poder ser legal el canvi estatutari esmentat, també podria haver estat interpretat com “una distorsió” del model, “posant en perill la seva credibilitat”.

Així, considera que l’actual model de radiotelevisió pública es basa en el consens i les majories reforçades, i que el seu “reforçament i consolidació” és fonamental per poder exercir “la seva responsabilitat amb garanties”.

La primera decisió del consell d’administració de la Corporació ha estat confirmar en els seus càrrecs al director corporatiu i als directors de TVE i RNE.

El consell està format per Manuel Esteve, Jesús Andreu, Andrés Martín i Rosario López, proposats pel PP; Mari Cruz Llamazares i Miguel Ángel Sacaluga, del PSOE; Josep Manuel Silva, de CiU; Francesc Bellmunt d’ERC; Teresa Arangures, d’IU-ICV; Héctor Maravall, de CCOO, i Santos Miguel Ruesga, proposat per UGT.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram