Amb la dimissió d’Alberto Oliart com a president de la Corporació RTVE, l’ens podria quedar sense aquesta figura fins després de les eleccions estatals, previstes a la primavera del 2012. Per nomenar un nou president es necessiten dues terceres parts del Congrés, cosa que obliga a PP i PSOE a posar-se d’acord, com ja van fer amb Oliart.

Però, ara com ara, els populars no tenen intenció de consensuar un candidat amb els socialistes, així que el consell d’administració de la Corporació, que ha assumit les funcions provisionalment, està estudiant fórmules per omplir el buit de poder durant pràcticament l’any que falta fins el nomenament d’un nou president.

Així doncs, el consell d’administració haurà de posar-se d’acord per trobar un president interí entre algun dels seus membres, que podria ser nomenat el proper dimecres. Segons El Periódico, una possibilitat és crear una espècie de bicefàlia, amb un president titular i un altre a l’ombra, cadascun d’un dels dos grans partits. Un dels noms que ja sona és el del socialista Miguel Ángel Sacaluga.

Una segona via seria una via progressista al voltant de Sacaluga amb els consellers d’IU, ERC, CCOO i UGT. Una tercera via seria l’opció del conseller Josep Manuel Silva, de CiU, perquè fes de pont entre PSOE i PP.

Un altra possibilitat apuntada per l’Ara és que un directiu de l’ens es faci càrrec de la direcció executiva, i aquí entraria el director general corporatiu, Jaime Gaiteiro.

En tot cas, diverses veus del sector ja han apressat a trobar una solució durant els molts mesos que falten fins a les eleccions generals. “El buit de poder serà tràgic perquè, a més, el model de finançament és ineficaç”, assegura Alejandro Perales, president de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), per a qui la dimissió d’Oliart arriba “en el pitjor moment possible”.

Per la seva part, el president de la Federació de Productors Audiovisuals Espanyols (FAPAE), Pedro Pérez, va titllar de “preocupant” la situació en què es troba actualment RTVE i va demanar una solució “immediata”.