El Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona va lliurar aquest dimecres la 21a edició dels Premis als Mitjans de Comunicació en un acte al Saló de Cent. En la modalitat de premsa, enguany el jurat ha premiat la secció Catalunya vol viure amb dignitat, d’El Punt Avui, perquè representa “una valentia” a l’hora de tractar els temes socials que tria i per “la importància de l’aposta d’una secció amb objectiu de continuïtat”.

En la categoria de ràdio, s’han guardonat els reportatges Capricis de la puta vidaSi tu vols ells poden, de Jordi Basté i Xavi Pérez. El veredicte destaca “el rigor i el tractament humanístic i qualitatiu” dels dos treballs emesos en un programa de màxima difusió com El món a RAC1.

En televisió, enguany s’ha distingit el documental Voluntaris, de la productora Nova Veranda, del qual s’ha valorat “la transversalitat del treball, la qualitat de la imatge, el relat dels personatges i la bona projecció de la feina que fan els voluntaris”.

Finalment, en la categoria d’internet s’ha premiat l’Associació Xarxa Digital Catalana (XADICA) pel web social.cat. El veredicte ha valorat “l’impacte” d’aquesta plataforma en línia d’acció social, una eina que ofereix informació al voltant del sector social que s’adreça a les persones amb necessitats i explora les oportunitats que la xarxa digital pot aportar.

A banda, el jurat ha atorgat quatre mencions especials. En premsa s’ha distingit l’Associació Esclat pel monogràfic Sexoafectivitat i discapacitat: un binomi possible, pel “tractament i enfocament d’un tema sovint poc expressat en els mitjans, la seva diversitat d’articles i opinions, les vivències personals i sobretot el trencament del silenci en aquest àmbit”.

La menció especial en la modalitat radiofònica ha estat per a l’espai Camins, de Catalunya Ràdio, pels reportatges de Mireia Sala, Cesca Armengol i Pepa Ferrer. El jurat ha valorat “l’optimisme” dels treballs a través de les veus de les persones que han viscut en estat de marginació o en risc d’exclusió social i de les entitats del tercer sector que els han donat suport.

Quant a la modalitat de televisió, la menció especial ha estat per al programa Voces, de la sèrie Actua, de Televisió de Catalunya, pel tractament de les arts escèniques com a eina de dinamització social, i en concret de Voces, projecte musical que dóna visibilitat i reconeixement als infants i joves que el protagonitzen.

Finalment, la menció especial a internet és per a l’Associació Benestar i Desenvolupament, pel portal preinfant.org. El jurat valora “la utilitat i pertinença del web com a recurs, així com el seu disseny atractiu com una eina virtual d’informació, recursos i intercanvi d’experiències, sempre des de l’anonimat, adreçada a la població jove i adolescents durant l’embaràs i la criança”.

La dotació dels Premis als Mitjans de Comunicació, als quals s’havien presentat 42 treballs, és de 5.000 euros per als guanyadors de cadascuna de les quatre categories, i de 1.500 per a cada menció especial.

Els guardons tenen per objectiu reconèixer i fomentar el periodisme social, cívic, responsable i compromès amb una millor informació i tractament dels problemes socials a la ciutat.