L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va lliurar divendres al vespre els 25ens Premis de Comunicació No Sexista en un acte al CaixaFòrum de Barcelona marcat pel moviment #MeToo i les multitudinàries manifestacions del passat 8 de març.

“La lluita feminista ha de continuar fins que el feminisme estigui present a tot arreu per lluitar contra la mentida, les fake news i l’odi, així com per assolir una comunicació no sexista”, van reivindicar la presidenta de l’ADPC, Mavi Carrasco Rocamora, i la tresorera, Marta Corcoy.

Premis Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista 2018

  • Carmen Sarmiento, premi a la trajectòria professional per a aquesta periodista especialitzada en temes internacionals i socials, amb especial atenció a les dones.
  • Ana Pastor, directora i presentadora d’El Objetivo de laSexta, per ser un programa “innovador en el periodisme de dades i la verificació del Fact-Checking Network realitzat per dones des de la televisió”.
  • La periodista esportiva Gemma Herrero, per “visibilitzar les esportistes als mitjans de comunicació”.
  • El col·lectiu @MujeresRTVE, per ser un moviment “sorgit des de la televisió per denunciar la desigualtat salarial i la manipulació informativa tot reclamant uns continguts amb perspectiva de gènere”.
  • Els programes Feminismes, de Ràdio 4, dirigit per Marisol Soto Romero, copresentadora amb Olga Rodríguez, i Gente despierta, de RNE, dirigit i presentat per Carles Mesa, per visibilitzar les dones en les seves múltiples facetes des d’una ràdio pública.
  • L’activisme feminista a les xarxes d’Ana Bernal-Triviño, professora de la UOC, i la periodista Cristina Fallarás (aquesta per l’etiqueta #Cuéntalo).
  • La il·lustradora Raquel Córcoles, autora de Moderna de Pueblo, per la creació d’un personatge de còmic” des del qual es denuncia el masclisme i s’ofereixen idees per a l’empoderament femení”.
  • L’exposició D’ONES (R)evolució de les dones en la música, comissariada per Helena Morén Alegret i organitzada per la Generalitat a partir d’una iniciativa del Grup Enderrock, per “visibilitzar les dones de la música en les seves diverses facetes”.
  • La Dra. Carme Valls Llobet, metgessa endocrina, per la “qualitat en la recerca i la divulgació sobre la salut de les dones”.

Per altra banda, enguany s’han concedit dos Tocs d’atenció pel tractament discriminatori, cap dels quals va ser recollit. Un ha estat per al programa El Hormiguero de Pablo Motos, a Antena 3, pels “comentaris masclistes i sexistes davant convidades al plató”. I l’altre per al periodista José Ramón de la Morena, del programa El Transistor d’Onda Cero, pels “comentaris masclistes i sexistes a esportistes com, per exemple, a la boxejadora campiona del món, Joana Pastrana”.

Finalment, durant la cerimònia dels Premis de Comunicació No Sexista també es va lliurar el Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, que en la seva quarta edició ha estat atorgat a la periodista Rosa María Mateo, actualment administradora única de RTVE.