La Facultat de Comunicació Blanquerna va acollir aquest dimarts el lliurament de la 20a edició dels Premis de Comunicació No Sexista, que coincideixen amb el 20è aniversari de la seva impulsora, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). A banda de les bones practiques, els guardons també en ressalten les negatives.

Enguany, l’ADPC ha volgut tenir “molta cura” perquè les persones premiades formessin part d’un “prisma polièdric, divers i plural”. A més, s’han presentat noves categories, com són el reconeixement d’iniciatives universitàries, recuperant la memòria i les primeres investigacions sobre premsa dirigida a les dones, o el tractament de la violència masclista als mitjans.

Guardonades

  • Premi Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista 2012 per un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions: Laura Freixas Revuelta, perquè “a través de les seves columnes d’opinió a la premsa escrita ha treballat a favor del reconeixement de les dones i ha reivindicat el paper d’aquestes en el món de la cultura”.
  • Guardó a les iniciatives tecnològiques i el foment del periodisme digital a la web: etselquemenges.cat, dirigit per Núria Coll, per “la capacitat d’emprendre en femení, amb un equip jove i majoritàriament format per dones, fent un periodisme especialitzat a través dels mitjans digitals”.
  • Premi per a una iniciativa comunicativa del món local: La xarxa tendències, de la XAL, dirigit per Cristina Sáez, “per la llarga trajectòria informant sobre les tendències culturals i les noves tecnologies, donant veu a dones creadores i destacant l’ús que les donen fan de les noves tecnologies”.
  • Premi pel tractament de la violència masclista: Charo Nogueira i Rebeca Carranco, d’elpais.com, “pel rigor i la continuïtat en el tractament de la violència masclista i les diferents violències contra les dones, respectant els manuals i les recomanacions deontològiques”.
  • Per a iniciatives de les empreses editorials: Revista Duoda, estudis de la diferència sexual de la Universitat de Barcelona, pel “recull d’estudis de teoria i pràctica de la política de les dones”, i per ser “una de les poques revistes universitàries de pensament feminista, pionera en la difusió a l’Estat espanyol del pensament italià de la diferència sexual”.
  • Guardó per a iniciatives universitàries pioneres en investigació sobre dona i mitjans de comunicació: l’equip de recerca universitària Prensa para mujeres o el discurso de lo privado: el caso HYMSA, de 1987, de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per Amparo Moreno Sardà i Mar de Fontcuberta, “per una investigació elaborada des dels primers grups de recerca sobre estudis de les dones constituïts a Catalunya, el Feminari Dona i Cultura de Masses del Departament de Periodisme de la UAB, creat els anys 80”.
  • Premi a la trajectòria periodística: Montserrat Minobis Puntonet. El veredicte destaca que és una periodista “de vocació i amant incondicional de la ràdio”; que va ser la primera dona en assumir el deganat del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i que ha estat “una activista en el món de la política i del feminisme”.
  • Premi Males Pràctiques de Comunicació No Sexista: “Per la manca de paritat a les tertúlies de ràdio i televisió, generalitzat en totes les capçaleres de comunicació, però que aquest any es centra en el format ràdio, per la seva influència en l’opinió pública”, el guardó ha estat per a Manel Fuentes, director i presentador d’El matí de Catalunya Ràdio, i Jordi Basté, d’El món a Rac1.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram