El CaixaFòrum de Barcelona va acollir aquest divendres el lliurament de la 24a edició dels Premis de Comunicació No Sexista, atorgats per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), els quals distingeixen les bones pràctiques, però també en ressalten les negatives. Enguany, el premi a la trajectòria per “la rigorositat i la feina ben feta” ha estat atorgat a la periodista Rosa Maria Calaf, excorresponsal de TVE.

Premis Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista 2016

  • La periodista Mònica Bernabé i el fotògraf Gervasio Sánchez, per l’exposició Dones. Afganistan, per “un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les desigualtats, les injustícies i la violència estructural que pateixen les dones en països en guerra”.
  • L’actriu i presentadora Mabel Lozano, directora del documental sobre el tràfic i l’explotació sexual de dones Chicas Nuevas 24 horas, per “la sensibilització en documentals contra tot tipus d’explotació sexual i a favor dels drets humans”.
  • Marc Giró, col·laborador en diversos mitjans, com Divendres de TV3, per la iniciativa “d’introduir continguts feministes en clau d’humor en programes audiovisuals”.
  • Eulàlia Lledó, doctora en Filologia i investigadora creadora de guies i manuals de recomanacions per evitar els usos sexistes i androcèntrics, per “la qualitat en la recerca i la formació en llenguatge i comunicació amb perspectiva de gènere”.
  • Barbijaputa, pseudònim d’una articulista anònima amb blog a eldiario.es, “per una opinió transgressora a favor del feminisme i l’activisme en mitjans digitals”.
  • L’Institut Quevedo de lHumor de la Fundació General de la Universitat d’Alcalà, per l’exposició d’humor gràfic internacional Por una vida sin malos tratos, per “una iniciativa comunicativa d’humor gràfic de sensibilització contra la violència masclista”.
  • Maria de la Pau Janer, directora i presentadora de Les mil i una nits a Catalunya Ràdio, per “un programa radiofònic que ajuda a entendre i descobrir la sexualitat sense apriorismes ni estereotips de gènere”.
  • El diari Ara, per “una línia editorial inclusiva a favor de les dones, que visibilitza accions, reptes i avanços en la igualtat”.

Per altra banda, enguany el Toc d’atenció ha estat per als diaris El Periódico de Catalunya i El Mundo per “pràctiques periodístiques discriminatòries i estereotipades vers les dones en la política” en l’ús de les fotografies.

Durant la cerimònia dels 24ens Premis de Comunicació No Sexista també es va lliurar el Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, que en la seva segona edició ha estat atorgat a la periodista d’El País Soledad Gallego-Díaz.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram