El Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona va lliurar aquest dimecres la 20a edició dels Premis als Mitjans de Comunicació en un acte al Saló de Cent. Els guardons tenen per objectiu reconèixer i fomentar el periodisme social, cívic, responsable i compromès amb una millor informació i tractament dels problemes socials a la ciutat.

En la modalitat de premsa, el jurat ha premiat la periodista Mercè Miralles Expósito pels articles Avis maltractats i Desnonats. El drama de quedar-se sense habitatge i sense res, publicats a la Revista Presència. Del primer, el veredicte valora “la seva sensibilitat per aproximar-se al maltractament a les persones grans, a la recerca realitzada, a les vivències personals, i l’èmfasi sobre la prevenció i trencar el silenci”.

El jurat també destaca “la visió anticipada de l’autora sobre el reportatge de Desnonats i el rigor per mostrar la diversitat des dels diferents àmbits i agents implicats: persones,associacions i institucions”.

En aquesta categoria la menció especial ha estat per al periodista Lluís Benvenuty i el fotògraf Kim Manresa pels articles D’entre les ombres i La negra flor, publicats a La Vanguardia, “per la seva excel·lència i la sensibilització social envers les dones pakistaneses i les dones nigerianes amb enfocaments i realitats tant diverses sobre la seva procedència i integració”.

En la modalitat de televisió, el guardó ha estat per al capítol Shaïma, Tànger del programa Karakia, de Televisió de Catalunya, per “la difusió de coneixements de cultures que conviuen a Barcelona a través d’un fet tan quotidià com les diferents maneres de cuinar del món”.

En aquesta modalitat la menció especial ha estat per a l’episodi Sense Llar del programa Latituds, també de TVC, “pel respecte i el to positiu envers la problemàtica de les persones sense llar, focalitzant en les solucions als problemes i donant visibilitat a les entitats que hi treballen”.

En la categoria de ràdio s’ha distingit el monogràfic sobre pobresa infantil realitzat per l’espai L’hora L de la Cadena SER, a qui reconeix “el treball continuat del programa i la gran qualitat del reportatge tant a nivell de continguts com a tècnicament”.

La menció especial en ràdio ha estat per l’espai Els avis de Facebook, emès a la Twittertúlia d’Onda Cero Catalunya, perquè “donant la paraula als protagonistes es posa de relleu que l’ús creixent que fan les persones grans d’internet i de les xarxes socials afavoreix un envelliment actiu i una millora de les relacions intergeneracionals”.

Finalment, en la modalitat d’internet el jurat ha guardonat la Fundació Real Dreams pel web elmeugradesorra.org, per “l’impacte d’aquesta plataforma de crowdfunding online a favor d’una causa social, sensibilitzant i apropant la solidaritat als ciutadans i a les empreses”.

En aquesta categoria la menció especial ha estat per a webvisual.tv de la Federació de Persones Sordes de Catalunya “per la seva qualitat i l’estratègia de comunicació com a eina per millorar la qualitat de les persones amb dificultats auditives”.