Desafia els virus! trucs i pistes per a treure tot el suc d’internet és el títol del llibret que publicarà l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) per donar informació pràctica als joves d’entre 13 i 17 anys perquè puguin treure profit de la xarxa amb seguretat i responsabilitat, a més de facilitar la detecció de situacions de risc. L’opuscle tindrà format de còmic i estarà escrit i dissenyat amb un to i uns recursos d’humor per arribar als joves lectors.

Amb aquest llibret, Premsa Comarcal vol contextualitzar internet en un context de creixent mobilitat i canvi d’usos; oferir idees i solucions per incorporar algunes eines en els hàbits educatius relacionats amb les TIC; donar pautes de conducta en les xarxes socials , i valorar internet com un espai de creació.

A més, hi haurà una versió per al web, ja que es crearà un blog des del portal de l’ACPC, el qual ampliarà els continguts publicats en el llibret imprès.

L’associació s’ha decidit ha engegar aquest projecte arran de les dades de l’informe del 2009 del Projecte CLI-Prometeo, elaborat per la Comissió de Llibertats i Informàtica. Aquest estudi constata que:

• Els menors catalans prefereixen l’ordinador davant el telèfon mòbil, els aparells reproductors MP3 i MP4 i la càmera de fotos, sent la mitjana de consum d’internet d’una hora diària.

• El 70% de joves d’entre 12 i 14 anys manifesta que la seva forma favorita de relacionar-se amb d’altres joves és el xat, que arriba a ocupar fins a la meitat del temps en que s’està connectat a la xarxa.

• El 20% dels estudiants d’entre 12 i 14 anys afirma que alguna vegada ha rebut una proposta al xat per a una cita a cegues.

• Gairebé el 40% dels menors reconeix que amb freqüència rep publicitat no desitjada i cedeix les dades personals a fòrums, càstings, xats, concursos o comunitats virtuals sense conèixer les garanties de protecció de dades.