Arantza Sarasola i Javier Moll, vicepresidenta i president de Prensa Ibérica.

El 6 de juny de 1978, el mateix dia que es votava la Constitució Espanyola, Prensa Ibérica va començar a caminar amb l’adquisició de Prensa Canaria, editora de La Provincia i Diario de Las Palmas.

“En temps en què s’assajava encara la democràcia i en què l’ombra de la reconversió tecnològica tenallava la premsa escrita, la meva esposa Arantza i jo vam emprendre un humil projecte periodístic, amb més somnis que certeses, sobre la base de valors que, com la independència, el rigor, el pluralisme i la vocació de servei, han presidit sempre la nostra concepció de la comunicació social”, assenyala el president del grup, Javier Moll.

En la dècada següent, aquell projecte va fer el salt a la península i des d’aleshores no ha parat de créixer. El 1984, va iniciar la seva expansió amb la compra del diari asturià La Nueva España (via subhasta pública) i més endavant, el mateix any, de Levante-EMV de València i Información d’Alacant.

A partir d’aquí, Prensa Ibérica va començar a sumar capçaleres: el 1986 va adquirir el Faro de Vigo; dos anys després va fundar La Opinión de Murcia, i el 1990 La Opinión de Zamora.

El 1991, el grup va comprar el Diario de Mallorca i el Diario de Ibiza, i el 1993 va fundar l’esportiu Superdeporte al País Valencià. Aquell mateix any La Opinión de Zamora es va fusionar amb El Correo.

El 1996, Prensa Ibérica va adquirir el Diari de Girona; el 1999 naixia La Opinión de Málaga; l’any següent llançava La Opinión de A Coruña i el setmanari en alemany Mallorca Zeitung; el 2005 va comprar el setmanari Empordà, i un any més tard el diari Regió7.

El 2019, Prensa Ibérica va experimentar un gran creixement corporatiu amb la compra de Grupo Zeta, que implicava les incorporacions d’El Periódico de Catalunya, Sport, El Periódico Mediterráneo, El Periódico de Aragón, Diario de Córdoba, El Periódico de Extremadura i La Crónica de Badajoz, a més de diverses revistes.

El grup de la família Moll, però, no va aturar la seva expansió: el mateix 2019 va adquirir El Día de Tenerife; dos anys més tard va fundar El Periódico de España, i aquest 2023 ha comprat El Correo Gallego.

Orgull sense autocomplaença

“Des d’una percepció oberta de l’Espanya plural, els nostres mitjans no només informen atenent a la diversitat de cultures, idiomes i identitats, sinó també a fets tan diferencials com les desigualtats entre els entorns rurals i urbans o les bretxes socials i de gènere que encara persisteixen en la nostra societat”, destaca Moll en un especial que commemora l’efemèride.

“Celebrem el 45è aniversari de Prensa Ibèrica des de l’orgull pel camí recorregut, però sense recrear-nos en l’autocomplaença. Ens projectem cap al futur per continuar servint amb honradesa a les persones des de la convicció que la nostra història ha estat possible gràcies a la determinació d’un grup de directius, la bona feina dels nostres periodistes, la fidelitat dels anunciants i la confiança dels nostres lectors”, afegeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram