El passat dissabte a la tarda, quan van saber que El gran debate de Telecinco tractaria el cas Bárcenas, dirigents del PP ja van avançar als responsables del programa que es mirarien el programa amb especial atenció. Després, a mitja emissió, la cap de comunicació dels populars, Marilar de Andrés, va advertir via SMS al productor de l’espai que estudiarien la interposició d’accions legals per les informacions que s’estaven difonent.

El propi conseller delegat de Mediaset Espanya, Paolo Vasile, va decidir que el programa difongués el contingut del missatge en directe. Així ho va fer el presentador de l’espai, Jordi González, qui va recordar que s’havien limitat a “reflectir cuidadosament” les informacions publicades a El Mundo i El País.

Preocupació a Telecinco

“Ens preocupa més una possible venjança del Govern contra Telecinco que una demanda davant la que podríem defensar-nos amb absoluta normalitat”, van assegurar aquest dilluns a Vanitatis fonts de la cadena. Al grup entenen que al PP poden estar “nerviosos” pel rebombori generat pel cas del seu extresorer, i asseguren que si finalment es demostra que els sobresous a alts càrrecs del partit no existien, seran els primers en informar-ne.

“Ens sorprèn que no s’amenaci a El Mundo i El País i sí a un programa que es limita a obrir un debat amb els espectadors, amb postures tant a favor com en contra”, assenyalaven al digital les mateixes fonts. En aquest sentit, recorden que les opinions “són d’exclusiva responsabilitat dels qui les emeten”, i no del programa o la cadena.

Crítiques dels periodistes

Les amenaces dels populars han rebut les crítiques de diversos col·lectius professionals. En concret, el portaveu de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Agustín Yanel, va trobar “intolerable que el PP hagi pretès impedir el pronunciament d’opinions lliures de tertulians i telespectadors sobre un escàndol de corrupció que està essent la notícia dels últims dies”.

Yanel va demanar al partit que no vulgui matar el missatger, i va recomanar als seus dirigents que es querellin si creuen que el que es va dir atempta contra el seu honor, però els va retreure que intentessin condicionar l’emissió del programa.

Per la seva part, a la presidenta de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), Elsa González, els fets li van semblar “lamentables” i “impresentables”. Segons ella, si la versió de Telecinco és certa, l’actuació del PP “només es pot qualificar d’intromissió en la llibe3rtat d’informació d’un mitjà”. Per a González, això resulta “especialment greu” quan ho protagonitza un partit polític.

Finalment, per al portaveu de l’Associació de la Premsa de Madrid (APM), Nemesio Rodríguez, l’amenaça del PP és un “intent intolerable de censura prèvia”. A més, Rodríguez va recordar al partit que “ha de saber que està sotmès al control de la premsa i que la societat té dret a rebre explicacions si està essent acusat de comportament irregular”.