L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat Prisa a indemnitzar Mediapro amb 51 milions d’euros en una de les darreres cuades de l’anomenada guerra del futbol.

El tribunal estableix aquesta quantitat pels danys causat arran de les mesures cautelars que Prisa va sol·licitar l’octubre de 2007, i que el Jutjat de Primera Instància número 36 de Madrid va concedir, prohibint a Mediapro l’explotació dels drets audiovisuals dels clubs dels quals era titular. Les mesures van ser revocades el juliol de 2008 per l’Audiència de Madrid.

Mediapro ressalta que la resolució judicial és ferma i no es pot recórrer.

Cronologia

Els fets es remunten a l’agost de 2007, quan Prisa va deixar de subministrar el senyal dels partits a Mediapro amb l’argument que la productora no podia signar pel seu compte acords sobre drets audiovisuals amb els clubs de futbol, tal com estava fent. L’acord signat per ambdues empreses un any abans contenia una clàusula on atorgava l’exclusivitat per renovar els drets amb els clubs a Sogecable (per al Real Madrid) i Audiovisual Sport (per a la resta d’equips de primera i segona).

Per a Mediapro, però, la clàusula era contrària a les lleis de competència, i l’organisme encarregat de la qüestió, l’aleshores Comissió Nacional de la Competència, va declarar-la nul·la l’abril de 2010. De fet, va sancionar Prisa, Mediapro i TV3 pel pacte de no competència assolit en el mercat dels drets audiovisuals.

Un mes abans, el Jutjat de Primera Instància de Madrid havia donat la raó a Prisa i condemnat Mediapro al pagament de 105 milions d’euros. L’amenaça d’impagaments per part de Prisa i la seva petició de l’execució provisional de la sentència van portar la productora a un concurs de creditors el juny de 2010.

Posteriorment, el novembre de 2012, l’Audiència Provincial de Madrid va confirmar en part la sentència, i Prisa va incrementar la petició d’indemnització fins als 320 milions.

Finalment, a principis de 2015, el Tribunal Suprem va resoldre en el mateix sentit que Competència i va estimar els recursos de Mediapro contra les sentències de l’Audiència i el Jutjat de Primera Instància.