En plenes protestes dels treballadors de Prisa pel pla de retallada de personal, el grup propietari entre d’altres d’El País i la Cadena SER ha presentat els resultats de 2010 davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En concret, l’any passat va acabar amb un balanç negatiu de 72,87 milions d’euros, motivat en part pels més de 130 milions destinats al sanejament del balanç, segons ha explicat el grup de comunicació.

Les pèrdues Prisa contrasten amb els 50,4 milions de beneficis que va obtenir el 2009. La facturació del grup ha arribat el 2010 als 2.822,7 milions d’euros, un 12% menys que la de l’any anterior, mentre que el resultat brut (Ebitda) s’ha reduït un 4,4%, quedant-se en 596,3 milions. El grup presidit per Juan Luis Cebrián ha destacat en la presentació de resultats que ha aconseguit reduir un 12,4% les despeses generals i un 28,6% les financeres.

Prisa ha indicat que en la caiguda dels ingressos s’inclou l’impacte de la sortida de Cuatro, de manera que la seva facturació no es comptabilitza, i també el canvi de model en la comercialització del futbol. Sense aquests dos efectes, ha apuntat el grup mediàtic, els ingressos s’haurien reduït un 1,2%.

El grup destaca, en canvi, l’augment del negoci fora d’Espanya, que ja suposa un 30% del total i que va augmentar un 7,2% a l’Amèrica Llatina, i també la seva intenció de potenciar els mercats dels Estats Units, Mèxic i Brasil.

En un comunicat, Prisa recorda que el 2010 ha executat la part principal del seu pla de reestructuració financera, mantenint el perímetre de consolidació i el control de les seves empreses, llevat de Cuatro.  També recorda que el resultat net final de pèrdua de 72 milions d’euros s’ha produït en un context econòmic “molt advers”.

El pla de desinversions i de reforç de capital ha suposat una injecció de capital per a Prisa d’uns 2.000 milions d’euros, la qual cosa ha permès al grup “reduir considerablement el seu nivell d’endeutament”, que ara se situa en 4,92 vegades el seu EBITDA. També destaca en el mateix comunicat el canvi de l’estructura accionarial de la companyia, amb un nou consell d’administració amb “majoria de membres independents i de gran pes internacional”.